Finansije

Uskoro rebalans budžeta Opštine Herceg Novi

Zbog slabijih prihoda od naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, neophodan je rebalans budžeta Opštine Herceg Novi sa prvobitno planiranih 14, 55 miliona na 11, 55 miliona eura.
Uskoro rebalans budžeta Opštine Herceg Novi
Portal AnalitikaIzvor

Predlog rebalansa, kako je Radiju Jadran saopšteno iz lokalne samouprave, pripremljen je i proslijeđen Ministarstvu finansija, a pred odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi biće na sljedećem zasjedanju.

Sadašnja realizacija budžeta iznosi oko 10 miliona eura. Opština Herceg Novi je u oktobru, po osnovu poreza na nepokretnosti prihodovala više od 220.000 eura, što je nivo naplate podiglo na skoro 90 odsto planirane. Ukupan iznos naplaćen po tom osnovu za deset mjeseci ove godine sada iznosi oko 3,134 miliona eura, što je za blizu 400.000 eura više nego u istom periodu prošle godine.

Potraživanja Opštine Herceg-Novi od Vektra Boke i Jadranskog brodogradilišta Bijela predata su stečajnom sudu, dok će se od PKB-a, koji je izašao iz stečaja, nastaviti uobičajena naplata poreza na nepokretnosti kao kod svih privrednih subjekata.

“Kada je riječ o Opštoj privatnoj bolnici u Meljinama, u toku je priprema sporazuma radi izmirivanja obaveza prema nama, s tim što u tom postupku želimo da vodimo računa da ne ugrozimo njihovo redovno poslovanje, jer to ne bi nikome bilo u interesu”, navode iz lokalne uprave, prenosi Radio Jadran.

Tokom oktobra opština je uspjela da naplati oko 200.000 eura kroz naknade za građevinske dozvole, ali su prihodi i dalje slabiji od očekivanog, jer je do sada naplaćeno samo oko 1,1 milion eura. To predstavlja 40 odsto godišnjeg plana utvrđenog rebalansom. Ipak, u lokalnoj vlasti očekuju da će do kraja godine tu stavku značajno popraviti, posebno imajući u vidu dogovor sa “Azmont Investmentsom”.

“Opština Herceg Novi je tokom proteklog mjeseca završila proceduru obračuna za naplatu građevinskih dozvola za tri nove zgrade i dio pratećih objekata marine u komlepksu 'Portonovi'. Prema informacijama koje imamo od investitora, kompanije 'Azmont investments', obračunatih blizu 690.000 eura trebalo bi biti u našoj kasi već do kraja tekuće godine”, navode iz opštine.

Prema najnovijem obračunskom periodu, po osnovu prireza poreza na dohodak fizičkih lica do 15. novembra naplaćeno je oko 780.000 eura, od lokalnih komunalnih taksi 115.000, a dio prihoda od turističke takse, koji pripada budžetu Opštine, iznosi 107.000 eura.

Naplata prihoda koji pripadaju lokalnoj Turističkoj organizaciji, kao što su članski doprinosi, boravišna i turistička taksa, već je premašila godišnji plan.

Portal Analitika