NATO

NSCUS: Duma razotkrila proteste DF-a

Ruska Duma pozivajući Skupštinu Crne Gore da preispita težnje o učlanjenju u NATO, sa naglašenim tonom prijetnje, nije samo razotkrila proteste Demokratskog fronta (DF), nego i licemjeran i neiskren odnos rusko-crnogorskog tradicionalnog prijateljstva, smatraju u Nacionalnom savezu crnogorskih udruženje Srbije.
NSCUS: Duma razotkrila proteste DF-a
Portal AnalitikaIzvor

U tom Udruženju ocjenjuju da bi Rusija kao država potpisnica Helsniške povelje morala poštovati pravo na samostalno odlučivanje, jer sve drugo je grubo miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje.

"Državna duma Rusije pozivajući Skupštinu Crne Gore da preispita svoje težnje o učlanjenju u NATO savez, sa naglašenim tonom prijetnje, nije samo razotkrila anatomiju protesta Df-a, nego isto tako licemjeran i neiskren odnos „rusko-crnogorskog tradicionalnog prijateljstva“ , na koje se tako gromoglasno pozivaju", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su crnogorski narod i građani Crne Gore odlučili na referendumu 2006. godine da će upravljati svojom sudbinom.

"Pa im nijesu potrebni nikakvi tutori, ponajmanje oni, koji imaju iskrivljeno licemjerno shvatanje rusko-crnogorskog prijateljstva, koje jedino može da se zasniva na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima", ističe se u saopštenju.

Navodi se da Crnogorci u Srbiji organizovani kroz Savez nacionalnih udruženja ukazuju da Crnu Goru nije stvorila ruska duma, već je nastala u specifičnim uslovima i održavala se vjekovima u teškim okolnostima.

Ocjenjuje se da u milenijumskoj istoriji Crne Gore nije prvi put da u ostvarenju istorijskih, ljudskih, građanskih prava bude sprečavana i od prijatelja i od neprijatelja.

"Ali crnogorski narod je znao izbjeći sva iskušenja i biti nepokolebljiv u odbrani onoga što su slavni preci zavještali potomcima, a to je odbranu države i državnost, i visoko moralna načela u očuvanju toga nasleđa", navode u Udruženju.

Oni smatraju da izjava ruske dume da je odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO savez “izuzetno opasna u trenucima kada postoje objektivni razlozi za formiranje široke koalicije vodećih država za borbu protiv međunarodnog terorizma” zvuči krajnje cinično.

U udruženju ocjenjuju da je obrnuto, odnosno da bi bez NATO saveza Crna Gora teško ostvarila svoje glavne strateške interese, ekonomske, političke i bezbjednosne.

"NATO je čuvar zapadnih vrjednosti posebno nužan kao garant demokratske tradicije i eliminacija „sigurnosnog vakuma“ prema svim potecijalnim faktorima koji ugrožavaju bezbjednost njegovih granica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da na taj način Crna Gora postaje dio elitnog društva i samim tim dio koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Posebno iz ruske dume bi trebalo da imaju na umu da učlanjenje u NATO savez pomoći će iskorjenjavanju psihopatskog duha naslijeđenog iz mračnim vremena čiji su glavni nosioci predstavnici DF-a koji smatraju da demokratski principi odlučivanja se zasnivaju na nasilju i molotovljevim koktelima", ističu iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, crnogorski narod se većinski opredjelio za vrijednosti civilizovanoga svijeta, a ne za ideologiju propasti.

"Ne za ideje koje imaju ishodište u anticivilizacijskim i antidemokratskim ideologijama, koje jedino nastoje da opravdaju uništenje života", zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

Portal Analitika