Abiznis

Poreskoj upravi prijavljeno više od hiljadu nepravilnosti

Poreska uprava (PU) je u periodu od januara do kraja septembra evidentirala 1,05 hiljada prijava građana po osnovu nepravilnosti u radu poreskih obveznika.
Poreskoj upravi prijavljeno više od hiljadu nepravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju o radu PU za devet mjeseci navodi se da je od ukupnog broja prijava putem Kol centra na besplatan broj 19707 bilo 237 prijava, a putem aplikacije Budi odgovoran.me, njih 810.

“Pozivi su se odnosili na prijavljivanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika koje se odnose na neizdavanja fiskalnih računa, rad bez odobrenja i neprijavljivanje radnika”, navodi se u izvještaju.

Ukupno postavljenih pitanja putem telefonskih poziva i datih odgovora za devet mjeseci bilo je 13,32 hiljade.

“Rezidentima je dato 13,04 hiljade odgovora, pri čemu se 7,43 hiljade odgovora odnosilo na preduzeća, dok je pojedincima dato 5,6 hiljada odgovora. Nerezidentima je dato 280 odgovora, od kojih kompanijama 120, a pojedincima 160”, dodaje se u izvještaju.

Kako su rekli iz PU, postavljena pitanja i dati odgovori su se odnosili na konkretnu primjenu propisa i to u vezi sa obračunom i plaćanjem poreza na dohodak fizičkih lica 17,6 odsto, na dodatu vrijednost 19,5 odsto, na dobit pravnih lica 12 odsto i na promet nepokretnosti 12,1 odsto.

Pitanja su se odnosila i na registraciju 16,4 odsto, akcize 0,1 odsto i ostala pitanja iz Zakona o poreskoj administraciji 22,3 odsto.

“U izvještajnom periodu izrečeno je 70 prekršajnih naloga, u iznosu od 170,09 hiljada eura. Takođe, pokrenuta su četiri prekršajna postupka, izrečeno pet prekršajnih prijava, kao i pet zabrana o obavljanju djelatnosti”, zaključili su iz PU.

(Mina biznis)

Portal Analitika