Politika

Vlahović: „Oui“ ili „njet“, pitanje je sad

Ne postoji opravdanje da se blokira naš poziv za članstvo u NATO, pa čak i ako je argument za takvu odluku zaglušen bombardovanjem napuštenih uporišta terorista na istoku Sirije. Zaustavljanje procesa evro-atlantskih integracija neće ni za zeru pomoći onome što čeka Zapad u konfrontaciji sa radikalnim terorizmom islamskog imena, smatra predsjednik Cdu Miodrag Vlahović.
Vlahović: „Oui“ ili „njet“, pitanje je sad
Portal AnalitikaIzvor

"Ruska Duma priprema izjavu o Crnoj Gori i NATO. Dok ovo čitate, znamo što je Moskva „ovlašćena da saopšti“, kako je to nekada pisala sovjetska agencija TASS.

Stvari su, dakle, ozbiljne, ogoljene do same kosti.

Da ne gubimo vrijeme na jezičku i političku analizu komunikea koji nam stiže iz bratske Rusije. Poznate su to formulacije, njihova priroda, motivi i namjere. Čitamo ih iznova, iako su davno pročitane. Još jedan skromni prilog bogatoj istoriji crnogorsko-ruskih odnosa.

Sada je svrsishodnije da uočimo dva detalja, čiji značaj, sigurno je, nadilazi poruke i želje depeše iz Dume.

Ruski parlamentarci, dakle, izravno i neuvijeno, u samo predvečerje ministarskog savjeta NATO-a, žele da zaustave proces koji je pred samom finalizacijom. Svima je jasno da to nije improvizacija grupe deputata. Zima stiže iz Kremlja, kako je to davno napisao Jirži Pelikan.

Neki su u tome prepoznali već prepoznati obrazac „trgovine teritorijama" na globalnom planu: ruska intervencija protiv ,,Islamske drzave" treba da bude kompenzovana popuštanjem pred ruskim zahtjevima i interesima koji se tiču Ukrajine, ruskih susjeda i našeg kraja Evrope.

Takva trampa nije nemoguća i ne bi bila istorijska novina. Dokle može ići to „cjenkanje“, vidjećemo uskoro.

S druge strane, pozicija Francuske prema crnogorskom članstvu u Alijansi je intrigantna, iako i u tom departmanu imamo puno „deja’ vu“ situacija. Čujemo i da njihov veleposlanik u NATO još nema preciznu instrukciju iz Pariza što da reče u vezi pozivnice za Crnu Goru.

Ljudski i diplomatski obzir nalaže da se prema našim prijateljima u Francuskoj ovih dana obraćamo oprezno i sa pijetetom: velika je muka na njih, kako bi to naš narod kazao. Tragedija u Parizu jedna je od slika današnjeg svijeta, sa odrazom u Libiji, Egiptu, Nigeriji, Siriji ... i na drugim tužnim mjestima ljudske patnje, propasti i smrti nedužnih i nevinih. Ali, uz tu neophodnu primjedbu, treba istupiti u odbranu iskrenog crnogorskog očekivanja da saveznici jednoglasno potvrde dugo očekivanu pozivnicu.

Ukoliko se zaista dogodi da Pariz ustukne pod očekivanjima Moskve ili zbog procjene da je to sada mudro i u njihovom, francuskom, nacionalnom i političkom interesu, treba se pripremiti za narednih deset ili petnaest godina istorijskog kašnjenja ovog dijela Balkana da se priključi evropskim i atlantskom društvu.

Da li će naredni 1. decembar u crnogorskoj istoriji biti dobar ili, ponovo, loš datum, kao onaj iz 1918. godine, kada je delegacija Države SHS obaviještena u Beogradu da se ne može ujediniti i sa Kraljevinom Crnom Gorom, jer ista više ne postoji, zavisiće od francuske spremnosti da kaže jednostavno „oui“ za Crnu Goru.

Ne postoji opravdanje da se blokira naš poziv, pa čak i ako je argument za takvu odluku zaglušen bombardovanjem napuštenih uporišta terorista na istoku Sirije. Zaustavljanje procesa evro-atlantskih integracija neće ni za zeru pomoći onome što čeka Zapad u konfrontaciji sa radikalnim terorizmom islamskog imena.

Ovoga puta je red za ispravnu odluku, dragi francuski prijatelji", napisao je Vlahović u autorskom tekstu objavljenom u Pobjedi.

Portal Analitika