Društvo

ŠUKOVIĆ: Zarađeni novac nevrijedan je ustupaka u moralnoj ravni

Dugogodišnji novinar i glavni urednik radija Antena M, Darko Šuković ocijenio je za Portal Analitika da su „veće šanse da se javnost nauči onome što ne valja nego novinari“.
ŠUKOVIĆ: Zarađeni novac nevrijedan je ustupaka u moralnoj ravni
Portal AnalitikaIzvor

On je, otvarajući ovogodišnji Podgorički novinarski forum, istakao da su onlajn mediji „mjesto dramatične devijacije jedne superiorne ideje - širenja slobode i aktivnog odnosa građana, demokratizacije medijskog prostora i podsticanja tzv. građanskog novinarstva“.

„Praksa, bojim se, ne samo u Crnoj Gori i regionu, pokazuje da se još jedna dobra namjera izopačila, otvorila brešu za izliv primitivizma i neodgovornosti na javnu scenu i da smo, umjesto sredstava za pročišćavanje društva, dobili moćnog neprijatelja svakojake vrline, često i elementarne ljudskosti“, kazao je tom prilikom Šuković.

Za urednika radija Antena M, „rak rana“ su i neprimjereni komentari na portalima za koje ima rješenja.

„Zabranio bih objavljivljanje komentara na portalima bez prethodnog administriranja. Uveo bih rigorozne kazne portalima i odgovornim urednicima za objavljivanje neprimjerenih komentara. Mislim da bi to pomoglo“, objasnio je Šuković.

Sagovornik Portala Analitika preporučuje da bi, paralelno sa pomenutim rješenjem, trebalo „nalaziti načine da edukuje, kako novinare tako i javnost“.

„Čini mi se da su veće šanse da javnost naučiš onome što ne valja - nego novinare! Novinari su tu u žrvnju i ne mogu lako da se oslobode, prije svega, uticaja vlasnika. Sve ovo što govorim nije generalno već ima i izuzetaka, ali se bojim se da je loše stanje dominantno“, rekao je urednik radija Antena M.

Iako bi gore navedeno pokazalo rezultate kada je naizgled u pitanju „sređivanje“ medijske scene, Šuković strijepi da je „u ljudskom biću, izgleda, usađena potreba da pravi bruku i da čita bruku“.

„Dok se nešto ne promijeni u razvoju ljudske vrste, problem će i dalje postojati“, ističe sagovornik Portala Analitika.

Dugogodišnji novinar smatra da su novinari i vlasnici medija „u zabludi kada misle da kvalitetom ne bi mogli da postignu nivo čitanosti i uticaja koji sada pokušavaju da postignu senzacionalizmom, objavljivanjem raznih skarednosti i slično“.

„Ako bi pokušali, siguran sam da bi se bolje osjećali kada bi vidjeli „umivene“ portale i glasila koja su u njihovom vlasništvu. Uvjeren sam da bi više uživali u novcu koji zarađuju na takav način. Znali bi da rade nešto od nečega čega se u budućnosti neće stiđeti ni oni, ni njihovi naraštaji. Novac koji sada zarađuju na takav način nevrijedan je ustupaka u moralnoj ravni“, zaključio je Šuković.

K.Ć.

 

Portal Analitika