Finansije

Goldman Saks: U 2016. kupujte dolar, rublju i meksički pezos

Vrijednost dolara će u 2016. godini ojačati, inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama će ubrzati, a meksička valuta pezos i ruska rublja će ostvariti skok, predviđanja su američke investicione banke "Goldman Saks", prenosi B92.
Goldman Saks: U 2016. kupujte dolar, rublju i meksički pezos
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog razloga, američka banka preporučuje kupovinu američkog dolara, rublje i meksičkog pezosa, umesto južnoafričkog randa i čileanskog pezosa.

Prema projekcijama banke, dolar će u 2016. godini ojačati prema euru i jenu, nakon što je ove godine registrovao skok vrijednosti prema svim svjetskim valutama, što je posljedica politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i njenog približavanja podizanju kamatnih stopa. Istovremeno, Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavile su da povećavaju obim monetarnih podsticaja.

Među idejama stratega "Goldmana Saksa" je i da će investitori kupovati američke obveznice koje su povezane sa inflacijom.

Prošle godine ova njujorška banka je prognozirala da će euro pasti na 1,15 dolara u periodu od godinu dana, da bi potom u najvećem dijelu ove godine vrijednost jedinstvene evropske valute bila ispod tog nivoa, i čak premašila predviđanja "Goldman Saksa", skližnuvši u martu na 12-godišnji minimum od 1,0458 dolara.

Izvor: Tanjug

Foto: luvmyveggietable.com

Portal Analitika