Svijet

Uvodi se kontrola na granicama i za državljane zemalja EU

Lideri EU saglasili su se da odmah pojačaju kontrolu svih putnika, uključujući i građane evropskih nacionalnosti, na izlaznim granicama šengenske zone, prenosi B92.
Uvodi se kontrola na granicama i za državljane zemalja EU
Portal AnalitikaIzvor

Na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu, usvojena je odluka o pooštrenoj kontroli granica Unije. Šefovi diplomatija EU dogovorili su se da od marta sljedeće godine započnu sistematske i redovne kontrole i državljana EU na spoljnim granicama Šengena. Za razliku od sadašnje situacije, u kojoj su kontrole samo privremene i uglavnom vizuelne, nove, strože kontrole podrazumijevaju provjeru identiteta putnika i upoređivanje sa podacima iz elektronske baze. Uvažen je i zahtjev Francuske koji se odnosi na formiranje jedinstvenog registra putnika u avio-saobraćaju, čiji je glavni cilj da obezbijedi jedinstvene i preciznije podatke o tome koji i čiji državljani odlaze na ratište u Siriju, a potom se vraćaju u Evropu.

Na sastanku nije bilo riječi o opštoj suspenziji slobodnog kretanja u okviru prostora od 26 zemalja koje su članice šengenske zone.

Ministar unutrašnje bezbjednosti Luksemburga Etjen Šnajder navodi da, suočena sa varvarizmom i terorizmom, "Evropa mora da bude ujedinjena sa Francuskom". Šnajder je naveo da je odluka o održavanju vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde EU doneta u dogovoru sa francuskim vlastima. Šnajder se posle napada u Parizu sastao sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom i evropskim komesarom za migracije Dimitrisom Avramopulosom.

- Građani Evrope očekuju brz, konkretan i efikasan odgovor Evropske unije", navodi se u zajedničkom saopštenju trojice zvaničnika.

Cilj sastanka je da se obezbedi "snažan i ujedinjen odgovor Evrope", ističe se u saopštenju, prenosi AFP.

Izvor i foto: B92

Portal Analitika