Protokol

Cdu na kongresu ALDE: Vlahović sa evropskim partnerima o planovima za naredne izbore

Miodrag Vlahović, predsjednik Crnogorske demokratske unije - Cdu prisustvuje u Budimpešti 36. kongresu Saveza liberala i demokrata za Evropu - ALDE, koji je će danas biti zvanično otvoren.
Cdu na kongresu ALDE: Vlahović sa evropskim partnerima o planovima za naredne izbore
Portal AnalitikaIzvor

Juče je, u radnom dijelu skupa, održana panel diskusija o problemu migranata pod naslovom "Evropa za sve? Koju ulogu mogu imati liberali u odgovoru na postojeću izbjegličku krizu", uz učešće panelista iz liberalno-demokratskih stranaka iz Holandije, Njemačke, Austrije i Slovenije.

Kako se navodi u saopštenju dostaljvenom Portalu Analitika, u kratkom obraćanju tokom rasprave, predsjednik Cdu se osvrnuo na problem nedostatka zajedničkog i sinhronizovanog evropskog odgovora na priliv izbjeglica iz Sirije i iz zemalja Srednjeg Istoka, izražavajući bojazan da takva situacija dovodi u pitanje temeljne evropske vrijednosti. Predsjednik Cdu već je imao niz susreta i konsultacija sa predstavnicima partija u okviru ALDE, informišući ih o stavovima Cdu o situaciji u našoj zemlji i u regionu, u kojima je istakao namjeru Cdu da se priključi tom savezu. Istovremeno, Vlahović je potvrdio opredjeljenje Cdu da, kao moderna liberalno-demokratska partija centra, svoju legitimaciju u međunarodnim organizacijama temelji isključivo na političkoj poziciji i uticaju u sopstvenoj zemlji.

- Cdu ne želi da sebe vidi u situaciji da svoju egzistenciju i politiku zasniva samo na formalnom članstvu u ALDE, jer to, samo po sebi, bez političke važnosti u Crnoj Gori, nema posebnu vrijednost, kao što se vidi u nekim primjerima. Da bi sa punim legitimitetom i ozbiljnošću nastupala na međunarodnoj sceni, Cdu želi da zasnuje svoju ukupnu aktivnost na podršci naših birača. U tom kontekstu, predsjednik Cdu je obavijestio evropske partnere o planovima Cdu povodom nastupajućih lokalnih izbora u Tivtu, kao i parlamentarnih izbora koji se očekuju poslije toga - stoji u saopštenju iz Cdu. 

Portal Analitika