Politika

ĐUKANOVIĆ: Rusija ne vodi strateški rat protiv Crne Gore

Ubijeđen sam da nijesu u pravu da Rusija vodi bilo kakav strateški niti politički rat protiv Crne Gore. Ruski interes ne treba da bude razlog da svoje državene planove prilagođavamo tome što je Rusija protiv širenja NATO-a, rekao je premijer Milo Đukanović nakon današnje sjednice Savjeta Demokratske partije socijalista.
ĐUKANOVIĆ: Rusija ne vodi strateški rat protiv Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ruska Duma usvojila je danas Izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u oblasti turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

- Pravo svake zemlje je da bira svoj put u budućnost. Otvoreno smo govorili da je ulazak u NATO jedini put ka razvoju i prosperitetu. Nije emininetno državnoj  politici Crne Gore da povlačimo poteze protiv bilo koga. Rusija ima svoje pravo da vodi politiku protiv širenja NATO-a, ali Crna Gora kao nezavisna država ima pravo da bira svoj put u budućnost. Mi smo taj put odabrali i slijedimo ga kao put evropskih i evroatlantskih integracija - rekao je Đukanović.

Komentarišući jučerašnju izjavu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je Tužilaštvo identifikovalo šefa organizovane kriminalne grupe u Budvi, Đukanović je kazao da se ne bi pridruživao spekulacijama.

- Mislim da bi bilo korisno pustiti nadležne da rade svoj posao. Nije prijatna okolnost da je jedan broj funkcionera iz DPS-a obuhvaćen istragama. DPS ljudima daje mandat da obavljaju određene poslove, ali taj mandat nije neograničen i on je tijesno vezan za izborna obećanja. Sve mimo toga je u zoni lične odgovornosti - rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović nije bio na sjednici, Đukanović je naveo zdravstvene razloge.

- Marović me zvao i kazao mi je da zbog zdravstvenih razloga ne može doći na sjednicu. Sa njim sam svakodnevno u kontaktu - rekao je premijer.

Premijer je istakao da protesti Demokratskog fronta održanih 24. oktobra u Podgorici, predstavljaju rušenje sitema.

- Kad neko pokuša da sruši temelj našeg sistema onda je to po mom viđenju državni udar - ocijenio je premijer.

Na pitanje da li više od dvije i po decenije njegove vladavine narušava demokratske procese, Đukanović odgovara ironično.

- Skrušen sam što pobjeđujem 25 godina. Mogu da zamislim kako se osjećaju superiorno oni koji gube 25 godina. Dvadeset pet godina učestvujemo u utakmicama i pobjeđujemo. Onaj ko gubi ima pravo i da se ljuti. Nastaviću i dalje da pobjeđujem na regularan način i nemam problem sa tim - poručio je prvi čovjek DPS-a.

B.K. foto: I. Božović

Portal Analitika