Abiznis

Triglav grupa: Rast premija i dobiti, više premije osiguranja na crnogorskom tržištu

Triglav grupa, vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u Sloveniji i u jadranskom regionu, uprkos otežanim prilikama na tržištu osiguranja, u prvih devet mjeseci ove godine poslovala je sa uspjehom.
Triglav grupa: Rast premija i dobiti, više premije osiguranja na crnogorskom tržištu
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je rast od 4% fakturisane bruto premije osiguranja, što iznosi 718,3 miliona eura.

- To je posljedica realizacije zacrtane strategije, koja donosi razvoj poslovanja u segmentu penzijskih i zdravstvenih osiguranja te jačanje položaja u jadranskom regionu. Triglav grupa, koja se i u 2015. godini koncentriše na osnovnu djelatnost - osiguranje, prvih je devet mjeseci ove godine završila sa 94,9 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je za 6% više nego u  istom periodu lani. Poboljšan je i kombinovani koeficijent, koji je iznosio 91,7%. Lovćen osiguranje AD, koje je dio Triglav grupe, je u prvih devet mjeseci 2015. zadržalo vodeći položaj na crnogorskom tržištu i skupilo za 9 % više premije nego u istom periodu prošle godine (22,4 miliona eura premije) - ističu iz Triglav grupe.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, u Sloveniji je Zavarovalnica Triglav u odnosu na prvih devet mjeseci lani fakturisala otprilike istu visinu bruto premije osiguranja (463,2 miliona eura). Premija Triglav Zdravstvene zavarovalnice bila je viša za jedan odstoU ostalih pet država jadranskog regiona, na kome posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva povećala premiju u poređenju s istim periodom lani. Najveći rast premije osiguranja i to od 30% realizovan je na srpskom tržištu, dok je u Makedoniji premija viša za 14%, u Crnoj Gori je za 9%, te u Hrvatskoj za 7%. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguravajuće društvo ostvarilo je rast premija od 9%, a osiguranje u Banjaluci od 8%.

Kako ističu iz Triglav grupe, prvih devet mjeseci 2015. godine u ukupnoj strukturi ostvarene bruto premije tržišta, Lovćen osiguranje AD održava vodeću poziciju sa tržišnim učešćem od 37,6%, dok je u strukturi bruto premije neživotnih osiguranja udio društva 44,5%. Lovćen životna osiguranja AD u prvih devet mjeseci ove godine ostavarila su udio od 10% od bruto premije tržišta životnih osiguranja.

- Posebno nas ohrabruje činjenica da je trend rasta premije ostvarene putem internih zastupnika nastavljen i u prvih devet mjeseci 2015. godine. Društvo je ostvarilo rast fakturisane premije kod kasko osiguranja motornih vozila za 13,6% istovremeno povećavajući broj tako realizovanih polisa za 19%. Na kraju, želim istaći da je jasno, kada se ima u vidu da je ukupno tržište kasko osiguranja motornih vozila raslo za 8%, da je rast prodaje u Lovćen osiguranju bitno uticao na ukupan rast ovog osiguranja, jer je i tržišno učešće kod kasko osiguranja motornih vozila poraslo sa 45% na 48% u prvih devet mjeseci 2015. godine - rekao je izvršni direktor Lovćen osiguranja AD, prof. dr Radenko Purić.

Portal Analitika