Politika

Ruska Duma: Crna Gora ne treba da ide u NATO

Državna duma Rusije pozvala je danas Skupštinu Crne Gore, parlamente zemalja članica NATO i Parlamentarnu skupštinu OEBS, da se suzdrže od daljeg širenja Sjevernoatlantske alijanse, koje bi trebalo da uslijedi nakon uručenja zvaničnog poziva Podgorici, u decembru ove godine.
Ruska Duma: Crna Gora ne treba da ide u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Državna duma smatra da je prihvatanje novih članova u NATO, uprkos protivljenju naroda, instrument koji se koristio za vrijeme hladnog rata, prenio je Sputnjik. Ovakav pristup, kako se navodi, vodi ka konfrontaciji svih učesnika u osiguranju globalne i regionalne bezbjednosti i narušava odnos snaga i povjerenja.

"To je izuzetno opasno u trenucima kada postoje objektivni razlozi za formiranje široke koalicije vodećih država za borbu protiv međunarodnog terorizma. Poslanici ruskog parlamenta smatraju da politika crnogorskog predsjednika Vlade Mila Đukanovića nanosi težak udarac tradicionalno prijateljskim odnosima Rusije i Crne Gore i ocenjuju kao nelogične izjave Đukanovića da ulaskom u NATO odnosi Rusije i Crne Gore neće stradati. Državna duma je podsjetila da je Moskva dugi niz godina podržavala Crnu Goru i igrala važnu ulogu u formiranju njene državnosti".

Takođe, saopšteno je, antiruska pozicija Podgorice dovodi do negativnih uticaja na turizam, investicije i ekonomsku saradnju dvaju zemalja, što može na duži period da stavi crnu mrlju na odnose ruskog i crnogorskog naroda. (Danas)

 

Portal Analitika