Politika

SISOJEV: Rusija ne može spriječiti poziv

Cilj izjave, koju bi trebalo da usvoji ruska Duma, je sprečavanje ili makar odgađanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, smatra u izjavi za Antenu M, specijalni izvještač za Balkan ruskog lista Komersant, Genadij Sisojev.
SISOJEV: Rusija ne može spriječiti poziv
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ruska državna Duma razmatra nacrt izjave, u kojem se deputati obraćaju kolegama iz crnogorskog parlamenta, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a, sa pozivom da se uzdrže od širenja Alijanse.

Sisojev smatra da će Duma tu izjavu sigurno usvojiti, čim je odobrio Komitet za međunarodne odnose.

Tu, kako je rekao za radio Antena M, neće biti nikakvog iznenađenja.

"U principu Rusija nikada nije krila da joj se ne sviđa proširenje NATO-a i jasno saopštavala da se protivi, bez obzira na to da li se radi o Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj zemlji. Ta izjava znači da je stav Rusije pooštren, to se nije desilo ni juče, ni prekjuče. Očigledno, cilj ove izjave je da se spriječi ili makar da se odgovi poziv Crnoj Gori u decembru", kazao je Sisojev.

U Moskvi su, kako je saopšteno na jučerašnjem brifingu u Ruskoj ambasadi, ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO.

Sisojev smatra da je samo prenešeno ono što stoji u izjavi, koju će razmatrati Državna duma danas.

"Ništa neobično, ta konferencija nije imala nikakav samostalan značaj, ambasada je samo prenijela stav, koji je prethodno zauzeo Komitet za međunarodne odnose i koje će danas samo potvrditi Državna duma, zato možda na konferenciji nije bio ambasador, već njegov zamjenik", rekao je Sisojev.

On smatra da Rusija neće uspjeti u svoj namjeri kada je po srijedi Crna Gora i njen put u NATO.

"Mislim da je odluka o pozivu Crnoj Gori među članicama već donijeta, u tom smislu Rusija može da preduzme neke mjere, poput onih ekonomskih, koje je preduzela u avgustu, kada se Crna Gora priključila sankcijama Evropske unije", zaključio je Sisojev.

Antena M

Portal Analitika