Politika

STOLTENBERG: Niko ne smije da se miješa u odluku Crne Gore

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je poručio da niko nema pravo da se miješa u odluku Crne Gora da postane članica zapadne vojne alijanse, te da bi svaki pritisak samo ojačao spremnost NATO da pozove Podgoricu da postane punopravni član. On je rekao da su težnje Crne Gore da postane članica NATO pitanje o kojem odlučuje samo ta zemlja i vojna alijansa.
STOLTENBERG: Niko ne smije da se miješa u odluku Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Niko drugi nema pravo da se miješa u takvu odluku. Crna Gora je suverena i nezavisna zemlja i svaka suverena država ima pravo da odluči o svom putu, uključujući i kakve bezbjednosne aranžmane želi", naglasio je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da sve zemlje potpisnice Helsinške povelje, a tako i Rusija moraju da poštuju pravo na samostalno odlučivanje, a tako i da neko uputi zahtev za članstvo u NATO. Odluku o prijemu Crne Gore u članstvo NATO će, prema njegovim riječima, donijeti na sastanku ministara spoljnih poslova alijanse 1. i 2. decembra. "Tada će se odlučiti o pozivu Crnoj Gori da se pridruži NATO, ali važno je da nijedna treća zemlja nema prava da interveniše i miješa se u taj proces. Ako bude bilo bilo kakvog miješanje, to može da dovede do ojačavanja spremnosti da se pozove Crna Gora da postane prunopravni član", ukazao je on. Osnovni princip NATO je, kako je podsjetio, da poštujemo odluke zemalja, te ako je neka država odlučila da ne želi da bude članica alijanse to se poštuje. S tim u vezi je rekao da je Srbija odlučila da ne teži članstvu u NATO, što poštuje ova organizacija.

"Srbija je odlučila da bude neutralna zemlja. Ne postoji sukob i kontradikcija da bude neutralna zemlja i razvija bliske odnose sa NATO jer alijansa ima odnose i sa drugim neutralnim zemljama. Poštujem odluku Srbije i nijedna ddžava nije siliom natjerana da postane članica", kazao je Stoltenberg dodajući da postoji potencijal za razvoj saradnje Srbije i NATO.

 

Portal Analitika