Društvo

Vlahović: Izostanak odgovora na priliv izbjeglica dovodi u pitanje evropske vrijednosti

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Cdu Miodrag Vlahović govorio je u Budimpešti, na panelu "Evropa za sve? Koju ulogu mogu imati liberali u odgovoru na postojeću izbjegličku krizu", o problemu nedostatka zajedničkog i singronizovanog evropskog odgovora na priliv izbjeglica iz Sirije i iz zemalja Srednjeg Istoka, izražavajući bojazan da takva situacija dovodi u pitanje temeljne evropske vrijednosti.
Vlahović: Izostanak odgovora na priliv izbjeglica dovodi u pitanje evropske vrijednosti
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović prisustvuje u Budimpešti 36. kongresu Saveza liberala i demokrata za Evropu ALDE. Zvanično otvaranje kongresa je predviđeno za danas.

"Juče je, u radnom dijelu skupa, održana panel diskusija o problemu migranata pod naslovom "Evropa za sve? Koju ulogu mogu imati liberali u odgovoru na postojeću izbjegličku krizu", uz učešće panelista iz liberalno-demokratskih stranaka iz Holandije, Njemačke, Austrije i Slovenije", saopšteno je iz Cdu-a.

Vlahović je već imao niz susreta i konsultacija sa predstavnicima partija u okviru ALDE, informišući ih o stavovima Cdu o situaciji u našoj zemlji i u regionu, u kojima je istakao namjeru njegove partije da se priključi tom savezu.

Istovremeno, Vlahović je potvrdio opredjeljenje Cdu da, kao moderna liberalno-demokratska partija centra, svoju legitimaciju u međunarodnim organizacijama temelji isključivo na političkoj poziciji i uticaju u sopstvenoj zemlji.

“Cdu ne želi da sebe vidi u situaciji da svoju egzistenciju i politiku zasniva samo na formalnom članstvu u ALDE, jer to, samo po sebi, bez političke važnosti u Crnoj Gori, nema posebnu vrijednost, kao što se vidi u nekim primjerima”, istakao je Vlahović.

Da bi se sa punim legitimitetom i ozbiljnošću nastupala na međunarodnoj sceni, Vlahović navodi da Cdu želi da zasnuje ukupnu aktivnost na podršci birača. 

U tom kontekstu, predsjednik Cdu je obavijestio evropske partnere o planovima partije povodom nastupajućih lokalnih izbora u Tivtu, kao i parlamentarnih izbora koji se očekuju poslije toga.

CdM

Portal Analitika