Politika

Slotkin: Podrška i nakon pozivnice u NATO

Pomoćnica sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Elis Slotkin, izrazila je zadovoljstvo napretkom Crne Gore u sprovedenim reformama, sa posebnim osvrtom na reforme u sektoru odbrane i bezbjednosti.
Slotkin: Podrška i nakon pozivnice u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ona je navela da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pružaju podršku i nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO početkom narednog mjeseca.

Naime, sa Slotkin je u Vašingtonu razgovarala ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja je istakla snažno opredjeljenje da Crna Gora ravnopravno sa partnerima nastavi sa traženjem odgovora na aktuelne globalne izazove i prijetnje po stabilnost i bezbjednost.

"Liderska uloga i podrška SAD-a integracionim procesima Crne Gore doprinijela je dostizanju standarda partnerskih zemalja, a buduće članstvo u Alijansi nas dodatno obavezuje na dalji napredak i preuzimanje odgovornosti", kazala  je Pejanović Đurišić.

Ona se u Pentagonu sastala i sa Tomijem Rosom, zamjenikom pomoćnika sekretara odbrane za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju.

Ministar Pejanović Đurišić je upoznala sagovornika sa aktivnostima koje se sprovode u sektoru odbrane i bezbjednosti sa ciljem dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti i usklađenosti odbrambenih procedura i politika sa partnerima iz NATO-a.

Ministar je navela da će "pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u saradnji sa savjetodavnim timovima Pentagona nastaviti posvećeno i fokusirano da rade na jačanju kapaciteta sektora odbrane, modernizaciji Vojske, unaprjeđenju kvaliteta školovanja i usavršavanja profesionalnih vojnih lica".

Ros je istakao da će se članstvom u Alijansi otvoriti nove mogućnosti za jačanje saradnje i partnerstva sa Crnom Gorom. Naročito je afirmisao učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama, ističući da "ne postoji bolji način od jačanja interoperabilnosti vojnih snaga i kapaciteta od zajedničkog učešća u mirovnim operacijama i misijama".

Crnogorski ministar odbrane i HeferCrnogorski ministar odbrane i Hefer

U Stejt Departmentu ministar Pejanović Đurišić je imala sastanak sa Ros Gotemuler, podsekretarkom za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbjednost. 

Tom prilikom izrazila je zadovoljstvo uspješno realizovanim zajednickim projektima i zahvalila na podršci koju SAD kroz fondove i inicijative pruža u procesu  modernizacije i sprovođenja reformi u sektoru odbrane. Posebno je naglasila veliki doprinos u neutralisanju zastarjelog i nestabilnog naoružanja i municije, čime je značajno poboljšana ukupna bezbjednost građana Crne Gore.

Gotemuler je istakla da je impresionirana postignutim rezultatima Crne Gore ukazujući na potrebu uspostavljanja dalje saradnje i učešća Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u novim projektima. U kontekstu očekivane pozivnice za članstvo u Alijansi, posebno je naglasila činjenicu da Crna Gora  predstavlja uspješan primjer i pravi model kvalitetnog efektuiranja integracionih procesa.

Ministar Pejanović Đurišić se sastala i sa Džonom Heferom, zamjenikom pomoćnika Državnog sekretara, kome je ukazala na strateški značaj euro-atlantskih integracija ne samo kad je  Crna Gora u pitanju, već i  region Zapadnog Balkana, pa i cijele Evrope.

Istakla je da je „Crna Gora pouzdan partner i Alijansi i Evropskoj uniji. Upravo je komplementarnost ova dva procesa i mjerljivost postignutih rezultata najbolje pokazana na primjeru Crne Gore, što se jasno može vidjeti i u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske Komisije“.

Hefer je sa zadovoljstvom konstatovao da je trenutno najbolji način za potvrđivanje kvaliteta i značaja politike „otvorenih vrata“ NATO-a  upravo napredak koji ostvaruje Crna Gora na svom euro-atlantskom putu

rtcg.me

Portal Analitika