Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Podgoričanin možda nema veze sa teroristima koji su napali Pariz: Vjeruju da je bio samo „obični“ krijumčar oružja

Podgoričanin možda nema veze sa teroristima koji su napali Pariz: Vjeruju da je bio samo „obični“ krijumčar oružja

Strani mediji prenijeli kako je utvrđeno da je automobil koji je vozio Vladan Vučelić i ranije stizao do Pariza, Željko Vučelić za Pobjedu kaže da „kola, možda i jesu putovala“, ali da njegov brat sigurno nije, jer „nikada nije prošao dalje od Srbije i Dubrovnika“
Podgoričanin možda nema veze sa teroristima koji su napali Pariz: Vjeruju da je bio samo „obični“ krijumčar oružja
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka policija saopštila je da crnogorski državljanin Vlatko Vučelić (51) možda nema nikakve veze sa terorističkim napadima u Parizu i da je vjerovatno bio krijumčar oružja, jer se prema satelitskoj navigaciji u njegovim kolima vidjelo da je putovao u Francusku nekoliko puta, prenio je britanski Gardijan. Vučelić je uhapšen na autoputu Salzburg-Minhen 5. novembra, nedjelju dana prije terorističkih napada u Parizu. U automobilu koji je vozio pronađeno je oružje i eksploziv, sakriveni u specijalno napravljenom „bunkeru“ - osam „kalašnjikova“, dvije ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, a ispod motora i pištolj.

U vezu sa brutalnim terorističkim napadima na Pariz 13. novembra, kada je poginulo 129 osoba, a ranjeno više od 300, doveden je jer je navigacija u kolima koja je vozio pokazivala da je krenuo u Pariz. - Istragom smo utvrdili vezu sa Francuskom, ali ne sa terorizmom - izjavio je portparol bavarske policije, prenijeli su strani mediji. Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer kazao je za Televiziju ZDF, prenosi portal RTCG, da se prema satelitskoj navigaciji u kolima vidi da je putovao u Francusku nekoliko puta i da je oružje sakriveno u automobilu na profesionalan način, što ukazuje da je često krijumčario oružje. - Sve ukazuje na to da je on bio krijumčar oružja i da vjerovatno pripada svijetu organizovanog kriminala - izjavio je Mezijer. Gardijan je podsjetio i na saopštenje Uprave policije Crne Gore u kojem je navedeno da je uhapšeni pravoslavne vjere i da nema nikakve očigledne veze sa radikalnim islamom. Njemački i francuski Interpol ranije su obavijestili Podgoricu kako, za sada, ništa ne ukazuje da je Vučelić povezan sa terorističkim napadima u Parizu.

Brat Željko Vučelić, brat Vladana Vučelića, kazao je juče Pobjedi da „kola, možda i jesu putovala“, ali da njegov brat sigurno nije, jer „nikada nije prošao dalje od Srbije i Dubrovnika“. - Niti je imao pasoš, niti međunarodnu vozačku dozvolu. To se lako može utvrditi. Samo ako hoće. Čuješ, Vlatko krijumčar oružja! Odgovorno tvrdim da to nije istina, pa ako lažem neka me uhapse – rekaoje Željko Vučelić. On objašnjava da je njegov brat možda „koji put pošao do Srbije“, do Dubrovnika dok je radio u preduzeću „Auto Boka“, ponavljajući da nije imao ni dokumenta. Vučelić kaže da nema nikakvih informacija o bratu, da ga niko nije zvao ni iz policije niti iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

- Ono, kada sam prije neki dan dao izjavu policiji bilo je sve. Niko me više nije zvao. Poći ću u ponedjeljak u Ministarstvo vanjskih poslova da vidim što mi je činiti – rekao je Vučelić.

Porodica Vučelić u žiži svjetske javnosti našla se 14. novembra, dan nakon terorističkih napada u Parizu, kada su njemačke istražne vlasti saopštile da se crnogorski državljanin koji je uhapšen u njihovoj zemlji 5. novembra, sa arsenalom skrivenog oružja, možda može dovesti u vezu sa teroristima. Ubrzo se saznalo i ko je osumnjičeni, a selo iz kojeg potiče, Rijeka Piperska, nadomak Podgorice, već nakon dan-dva „opsadirale“ su novinarske ekipe, iz Njemačke, ali i iz Crne Gore. A Vučelićev brat, nenadano, morao je pred kamere i mikrofone. Vladan Vučelić radio je kao sezonac u „Plantažama“, gdje njegov brat ima stalni posao. Živio je sam u podgoričkom naselju Konik, u baraci u kojoj ima samo jedna soba, a koju su još kao djeca dobili od Centra za socijalni rad i staranje, kada su, nakon završena četiri razreda osnovne škole, stigli u grad sa sela, kako bi završili preostalih pet razreda. Vladan nakon osnovnog, nije nastavljao školovanje. Kada nije bilo posla na ,,Plantažama“, radio je za nadnicu i tako preživljavao. Željko Vučelić uspio je da se „skući“, stvori porodicu i napravi kuću u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Kaže da je redovno obilazio brata i brinuo o njemu, te da su bili bliski. Na imanju na selu imaju stoku, prasad, pilad i pčele. Imaju i njivu, a stariji Vučelić je Pobjedi ranije ispričao damu je brat pomagao u seoskim poslovima. Vijest o hapšenju ga je šokirala i ni danas ne vjeruje da je njegov mlađi brat znao „u šta se upušta“.

Siguran je da je žrtva zavjere i prevare, i to za sitan novac. Isto pričaju i rođaci i komšije Vladana Vučelića sa Konika. Vele da je bio pošten, da nikom nije dugovao, a družio se uglavnom sa komšilukom. Uvjereni su da on ne može imati nikakve veze sa krijumčarenjem oružja i terorizmom.

Vladan Vučelić iznajmio je 2. novembra „golfa peticu“ od jedne rent-a-kar agencije na Starom aerodromu, obavijestio ih je da će putovati u inostranstvo i da će im automobil vratiti 9. novembra. Granicu Crne Gore, prema dostupnim informacijama, prešao je dva dana kasnije, 4. novembra, na prijelazu Debeli brijeg. Uhapšen je sjutradan u njemačkoj pokrajini Bavarska. Zaustavljen je na auto-putu Salzburg -Minhen. Bavarska policija je saopštila da je tvrdio da nije znao za oružje, kao i da nije uzeo advokata i da se branio ćutanjem. Analiza navigacionog uređaja u automobilu pokazala je da je vozio iz Crne Gore, te da mu je krajnja destinacija bila Pariz i to baš jedan od kvartova koji se dovode u vezu sa terorističkim napadima. Policiji je rekao da je tamo putovao kako bi vidio Ajfelovu kulu.

Pobjeda

Portal Analitika