Crna hronika

Kasacioni sud prihvatio presudu kolega iz Crne Gore: Italija povukla potjernicu protiv Duška Šarića

Italijanske vlasti povukle su potjernicu protiv Pljevljaka Duška Šarića kada je Kasacioni sud dobio pavosnažnu oslobađajuću presudu bjelopoljskog Višeg suda koja ga je teretila za trgovinu drogom.
Kasacioni sud prihvatio presudu kolega iz Crne Gore: Italija povukla potjernicu protiv Duška Šarića
Portal AnalitikaIzvor

Protiv Duška Šarića u Crnoj Gori otvorena je istraga prije pet godina nakon što su im kolege iz Italije ustupile predmet o optužbama zbog trgovine drogom i pranju novca. Sudija Višeg suda u Bijelom Polju Šefkija Đešević do sada je izrekao tri presude. U maju 2012. izrečena je oslobađajuća presuda u dijelu optužbi koje su Šarića teretile za šverc droge, ali ne za pranje novca stečenog od droge.

Apelacioni sud u martu 2013. potvrdio je Đeševićevu odluku da Šarića oslobodi optužbe za prodaju droge. Povodom žalbe specijalnog tužioca, sud je preinačio prvostepenu presudu u oslobađajućem dijelu, na način što je optuženog Šarića oslobodio od optužbe da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, jer ovo djelo u vrijeme izvršenja nije bilo zakonom određeno kao krivično – saopšteno je ranije iz Apelacionog suda.

Osim Duška Šarića na optuženičkoj klupi je i njegov sugrađanin Jovica Lončar. Oni se terete da su oprali skoro 20 miliona eura stečenih švercom droge. Šarić i Lončar su krajem februara drugi put osuđeni na ukupno jedanaest godina zatvora zbog pranja skoro 20 miliona eura. Nakon što je i druga presuda u junu ukinuta, Pljevljaci su se treći put našli na optuženičkoj klupi, ali pred Apelacionom sudom. Duško Šarić mlađi je brat Darka Šarića, kojem se sudi u Beogradu zbog optužbi da je godinama organizovao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Protiv starijeg Šarića u Beogradu je, pred Specijalnim sudom, pokrenuto više postupaka, a ogromna imovina koju je posjedovao u Srbiji oduzeta mu je.

Pobjeda

Portal Analitika