Svijet

Vals: Šengen doveden u pitanje ako EU ne preuzme odgovornost za granice

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je večeras da će šengenska zona biti dovedena u pitanje ako Evropa ne preduzme odgovarajuće mjere na granici.
Vals: Šengen doveden u pitanje ako EU ne preuzme odgovornost za granice
Portal AnalitikaIzvor

Vals je to rekao uoči sjutrašnjeg vanrednog sastanka u Briselu ministara unutrašnjih poslova EU sazvanog na zahtjev francuskog ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva poslije teorističkih napada u Parizu u kojem je poginulo 129 osoba.

Francuski premijer je u interjvuu za televiziju Frans 2 zatražio da svaka zemlja koja se graniči s njegovom ispuni u potpunosti svoju ulogu u kontroli granice i u saradnji s Francuskom.

Francuska i Belgija zatražiće sjutra na vanrednom sastanku u Briselu pojačanu kontrolu spoljašnjih granica EU i pooštrene zakone o oružju.

Ministrima će biti dostavljen dokument u kojem se traži "brza revizija propisa na šengenskom prostoru" kako bi bila uvedena stroža kontrola spoljnih granica EU koja bi se odnosila i na evropske građane.

„Ne zna se da li je Salah Abdeslam u Francuskoj ili ne"

Francuska ne zna da li je osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam u Francuskoj ili Belgiji, kao ni da li ima još grupa povezanih direktno sa napadačima koji su u bjekstvu, rekao je Vals.

- Prijetnja je tu. Mi u ovom trenutku istrage ne znamo da li postoji još grupa i pojedinaca koji su direktno povezani sa napadima od petka u Parizu u Sen Deniju - rekao je Vals.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika