NATO

Brajović očekuje pozivnicu za članstvo u Alijansi

Odluku o članstvu u Alijansi treba donijeti u parlamentu, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, navodeći da očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u.
Brajović očekuje pozivnicu za članstvo u Alijansi
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je, gostujući u CDT-ovom Info centru, rekao da je optimista po pitanju evroatlantskih integracija Crne Gore, kao i da je to pitanje najznačajnije nakon referenduma.

„Poslije referenduma ovo je najznačajnija stvar u našem političkom životu“, kazao je Brajović, uz ocjenu da je ranije bilo grešaka u komunikaciji sa građanima o tom pitanju, ali da je sada mnogo bolje.

On smatra da tu odluku treba donijeti u parlamentu, u kojem postoji ubjedljiva većina za NATO.

Prema njegovim riječima, protesti su usmjereni na onemogućavanje dobijanja pozivnice za NATO, ali ne bi trebalo značajnije da utiču na taj proces.

„Ja bih volio da protesta nije bilo i da 90 odsto građana podržava članstvo u NATO. Mi smo specifična zemlja, nijesmo imali ni 95 odsto građana koji su bili za nezavisnost“, kazao je on.

Govoreći o dešavanjima tokom protesta, Brajović je kazao da niko ne može da kaže da nije bilo prekomjerne upotrebe sile u nekoliko slučajeva. „Organi koji su zaduženi za to treba time da se bave, ne treba bacati ljagu na policijsku profesiju“.

Komentarišući medijske navode o učešću u razgovorima o rješavanju političke krize, Brajović, koji je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, kazao je da „kažu da ne mogu da ga pozovu jer nije registrovan“.

„A čine sve da se ne registrujem. Valjda je njima u interesu da učestvujemo u tim razgovorima“, dodao je on.

Brajović je kazao i da bi prihvatio poziv, ukoliko mu ga uputi predsjednik Skupštine, ali da zbog poslovnih obaveza naredne sedmice neće biti tu.

„Mislim da se o ovom pitanju treba razgovarati u institucijama, da treba postići dogovor, kao i da se konsenzusom postigne dogovor o datumu održavanja izbora“, rekao je on.

Komentarišući izjavu premijera Mila Đukanovića da je Demokratska partija socijalista već 2. decembra spremna za izbore, Brajović je kazao da su i Socijaldemokrate spremne, kao i da treba stvoriti sve pretpostavke za nesporno demokratske izbore.

Brajović se osvrnuo i problematiku u vezi sa nazivom Socijaldemokrata. „Mi smo partija, imali smo osnivačku skupštinu. Opstruiraju nas jer ih ugrožavamo“.

On je dodao da nema dilemu da će Socijaldemokrate biti upisane u Registar političkih partija.

„Isti personalni sastav Ministarstva unutrašnjih poslova koji je registrovao Bošnjački savez sa skraćenicom BS,iako postoji Bošnjačka stranka sa skraćenicom BS, osporava Socijaldemokrate koji imaju skraćenicu SD“, kazao je Brajović.

Kako je dodao, početkom decembra će, nakon sastanka u Herceg Novom, imati izvanredno postavljenu organizaciju.

„Infrastruktura SD će se zaokružiti formiranjem Inicijativnog odbora u Herveg Novom u decembru. Imaćemo snažne partijske odbore u 23 opštine u Crnoj Gori“, kazao je Brajović.

Izvor: Mina

Foto: CDT Facebook

Portal Analitika