Politika

Ambasada Rusije: Moskva ozbiljno zabrinuta zbog ubrzane integracije Crne Gore u NATO

U Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO. Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu, tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti, rekao je na današanjoj konferenciji za medije zamjenik ambasadora Rusije Crnoj Gori, Vladimir Gurko.
Ambasada Rusije: Moskva ozbiljno zabrinuta zbog  ubrzane integracije Crne Gore u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji za medije u ruskoj ambasadi u Podgorici nijesu bila dopuštena pitanja novinara, a u prostorije Ambasade nijesu mogle da uđu ekipe svih medija uključujući i novinara Portala Analitika.

U ambasadu su puštene samo ekipe odabranih medija sa spiska, koji je pokazao službenik ruske ambasade. Gurko je novinarima, koji su ušli u prostorije ambasade, pročitao saopštenje u kojem se, između ostalog navodi da da Rusija poziva da se još jednom odmjere sve prednosti i mane ishtrenog pristupanja Crne Gore Alijansi.

- U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO-a danas u suprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbjednosti. Mehaničko proširenje Sjevernoatlantske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih linija podjele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata - pročitao je Gurko iz saopštenja u koje je novinar Portala Analitika imao uvid, nakon pres konferencije.

On je naveo da koristeći faktor spoljašnje prijetnje sa Istoka, NATO pokušava da se isturi na političku scenu evropske bezbjednosti i pri tom "želi dokazat da samo Alijansa može da obezbjedi stabilnost".

- Vidimo da one zemlje koje stupaju u blok, odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih država blizu fronta, za koje je potrebna posebna zaštita. Dakle. proširenje Sjevernoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja te je usjmereno na rekonstruisanje "gvozdene zavjese" u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje nedjeljive bezbjednosti za sve - poručio je Gurko.

B.K.

Portal Analitika