Sci/Tech

Ove noći je VRHUNAC meteorske kiše Leonida, evo kako da je NE PROPUSTITE

Poslije meteorske kiše Taurida (pre dvije nedjelje) i pljuska Orionida (nedjelju dana prije toga), ove nedjelje priliku da zablistaju nad noćnim nebom imaju Leonidi.
Ove noći je VRHUNAC meteorske kiše Leonida, evo kako da je NE PROPUSTITE
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da će meteorski pljusak Leonida doživeti vrhunac od ponoći do svitanja u četvrtak, 19. novembra, pri čemu će najbolje moći da se vide u Americi, Evropi i Africi. Mjesečev srp u porastu će zaći prije ponoći tako da će se nebo pretvoriti u savršeno mračan amfiteatar za posmatranje meteora.

Ono što ćete vidjeti na nebu je kiša ostataka Templ-Tatlove komete, koja je prilično mala u poređenju s drugim kometama i ima jezgro od svega 3,6 kilometara. Kada mali fragmenti komete ulete u atmosferu, oni sagore, stvarajući blistav svjetlosni trag. Leonidi spadaju među najbrže meteorite i ulijeću u Zemljinu atmosferu zapanjujućom brzinom od 71 kilometra u sekundi.

Kao i uvijek, najbolje je da posmatrate meteorski roj daleko od gradskih svjetala i uličnih lampi kako biste izbjegli svjetlosno zagađenje. Imajte na umu da će vašim očima biti potrebno oko 45 minuta da se potpuno naviknu na mrak. Zato, uzmite kafu, udobno se smjestite i budite strpljivi!

Ovaj meteorski roj je dobio ime po sazvežđu Lava, a imaćete utisak kao da izviru iz zvijezda koje sačinjavaju lavlju grivu.
Meteorska kiša Leonida poznata je po periodičnim “meteorskim olujama”, u koje prerasta kada se za jedan sat pojavi više od 1.000 meteora. Godine 1833, na primjer, meteorska kiša je proizvela više od 100.000 meteora na sat. Ove godine ne treba očekivati takav spektakl, jer stručnjaci predviđaju 10-15 meteora na sat.

blic.rs

Portal Analitika