Društvo

Pariški petak 13. (ne)mijenja crnogorske prilike u NATO?

Oprečna su mišljenja vojnih analitičara o tome da li se dešavanja u Francuskoj mogu odraziti na odluku o pozivu Crnoj Gori u NATO. Analitičar portala Obris.org Igor Tabak ne vjeruje da će se dešavanja u Parizu odraziti na odluku o Crnoj Gori na ministarskom sastanku, a vojni analitičar Aleksandar Radić ocjenjuje da poslije petka 13.-og u Parizu Zapad može da se postavi sebično.
Pariški petak 13. (ne)mijenja crnogorske prilike u NATO?
Portal AnalitikaIzvor

Tabak za Antenu M kaže da nakon dešavanja u Francuskoj naša zemlja neće imati previše štete a ni koristi.

"Jasno je da će Francuska insistirati na jačoj saradnji i u krugovima EU i NATO, ali ta saradnja postoji i ovako. To bi mogla biti prednost Crnoj Gori kad bi funkcionisanje bezbjednosnog sistema bilo iznenađenje, da je recimo poslije terorističkih napada profunkcionisao baš sjajno, ali budući da nije tako, jer je vaš sistem već reformisan i urađeno je dosta posla, tu neće biti nekakvih posebnih pluseva, ali ni minusa. Mislim da je NATO u krajnjoj liniji preozbiljna institucija da bi se dao zavesti kod ozbiljnih odluka nekakavom privremenom podrškom ili slično. Crna Gora predugo sprovodi reforme, da bi sada u posljednjih nekoliko sedmica pred sastanak zavisilila od jednog konkretnog stava u slučaju aktuelne krize", objasnio je Tabak. 

On je optimista da ćemo dobiti pozivnicu za NATO početkom decembra.

"Sudeći po izjavama koje se čuju iz hrvatskog sistema odbrane postoji ozbiljna vjerovatnoća da će se to dogoditi. Crna Gora je u više navrata pokazala da želi reforme, da je spremna da sarađuje i konstruktivno radi na stvarima koje su prepoznate kao problem. Ne vidim razlog zbog kog to ne bi bilo i prepoznato", uvjeren je Tabak.   

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocjenjuje "da poslije petka 13.-og u Parizu Zapad može da se postavi sebično"

"I da procjene o bezbjednosnim prilikama postavljaju u skladu sa svojim interesima. Svaki član koalicije je važan da bi se podigao moralni autoritet potencijalne akcije u budućnosti, i to stvara potpuno drugačije odnose u kojima svi treba da budu svrstani u isti stroj. Takođe, ruski faktor sada ima neku drugu težinu. Ulaskom Rusije u intervenciju u Siriji, ona je postala uslovno saveznica Zapada, onda praktično a sada je čak i poželjna saveznica za akcije i to unekoliko olakšava poziciju Crne Gore, kada je riječ o ambiciji Vlade da se dođe do punopravnog članstva u NATO", naveo je Radić. 

On još pojašnjava da je u momentu kada je upućena poruka da se vodi rat protiv terorista svaka saveznica potrebna.

"Pariški petak 13-ti mijenja prilike, jer sada Francuska gleda prije svega svoju bezbjednost i svaka spoljno politička analiza pod pritiskom emocije naravno da drugačije zvuči, iako to niko neće zvanično priznati. Činjenica je da je vojska na ulicama i vanredne prilike stvaraju posebnu atmosferu u kojoj se koriste drugačiji kriterijumi. To bi potencijalno moglo da utiče na stav Francuske prema procjeni da li je Crna Gora došla do te faze da bude pozvana u NATO , da od dosadašnjeg negativnog ili uzdržanog preraste u pozitivan", kazao je Radić.

Izvor: CdM, Antena M

Portal Analitika