Svijet

Makedonija podiže ogradu na granici sa Grčkom

Na području Đevđelije na nekoliko kilometara duž granične linije sa Grčkom od jutros je počelo postavljanje troslojne žičane ograde za kontrolu ulaska izbjeglica i migranata, javili su danas makedonski mediji pozivajući se na izjave očevidaca.
Makedonija podiže ogradu na granici sa Grčkom
Portal AnalitikaIzvor

Postavljanje ograde uslijedilo je nakon što je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova juče od Slovenije dobilo zvanično saopštenje da ubuduće neće primati migrante sa područja u kojima nema oružanih sukoba i da će se oni smatrati za ekonomske migrante.

Nakon tog dopisa Makedonija je sinoć počela selekciju migranata koje propušta na granici sa Grčkom, a prema pisanju makedonskih medija isto su počele da rade i srpska policija i žandarmerija.

Od sinoć, srpska policija i žandarmerija zaustavile su više od 300 izbjeglica i nijesu im dozvolili da uđu u Srbiju kod graničnog prelaza Tabanovce – Preševo, gdje obično izbjeglice iz Makedonije prelaze u Srbiju.

Makedonska Armija je od ponedjeljka počela da raščišćava teren uz granicu sa Grčkom, u širini od tri metra, radi, kako je tada najavljeno iz kabineta predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, brzog postavljanja žičane ograde ako zemlje u koje su se izbeglice uputile počnu da smanjuju, ili potpuno zaustave njihov prijem.

Makedonski Savjet za bezbjednost, na čijem je čelu Ivanov, saopštio je u nedjelju nakon posljednje sjednice da će ograda na granici sa Grčkom biti postavljena zbog kontrolisanja ulaska izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka.

Kada se ograda postavi izbjeglice će moći da uđu samo na jednom određenom mjestu u blizini Đevđelije, i da se zatim smjeste u izbjeglički kamp blizu tog grada, navedeno je u saopštenju makedonskog Savjeta za bezbjednost.

rtcg.me

Portal Analitika