Politika

SINIŠTAJ: Rješenje za Tuzi dobro, samo da ne ostane mrtvo slovo na papiru

Funkcioner Građanske inicijative i bivši poslanik Vaselj Siništaj kazao je u izjavi za Portal Analitika da je model po kojem će Tuzi biti opština u okviru Glavnog grada, a o kojem će se raspravljati početkom sljedeće nedjelje u Skupštini, “dobro rješenje, ako ne ostane mrtvo slovo na papiru”.
SINIŠTAJ: Rješenje za Tuzi dobro, samo da ne ostane mrtvo slovo na papiru
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će početi rasprava o budućem statusu gradske opštine Tuzi biće održana početkom naredne sedmice.

Siništaj je kazao da očekuje da će DPS ovoga puta ispoštovati sporauzum.

- Idealnog rješenja nema niti postoji savršenstvo, ali ako ovaj sporazum bude ispoštovan onako kako je zapisano u zakonu i onako kakao se dogovorimo, to će biti primjer lokalne samouprave za sve opštine. Nadam se da je i DPS-u dosta priče, a da ne ispoštuje dogovor - rekao je Siništaj.

Za model po kojem će Tuzi biti opština u okvirima glavnog grada - sa svojom teritorijom, budžetom i nadležnostima obezbijeđena je većina, jer su podršku tim zakonskim prijedlozima ranije najavile DPS, SDP, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate, Građanska inicijativa, a očekuje se i podrška Pozitivne Crne Gore.

Siništaj ističe da su gradske opštine eksperiment koji se pokazao kao loše rješenje i da je model o kom će se raspravljati početkom nedjelje u Skupštini dobro rješenje.

- Dobro je rješenje koje se primjenjuje, a ne da ostane samo mrtvo slovo na papiru. Ono što je zapisano - administrativne granice, budžet u potpunosti je usklađeno sa Zakonom o finansiranju lokalnih zajednica. Planirano je da se budžet opštine ne puni u okviru Glavnog grada, što je isto kao kod ostalih opština - na primjer Podgorice, Ulcinja, Pljevlja. S tim što bi Tuzi dobijale dodatna sredstva kao dotaciju Glavnog grada, jer ipak ostaje kao dio operativnog budžeta - zaključio je Siništaj.

Portal Analitika