Politika

Samardžić: Neutralnost je neodrživo rješenje za Crnu Goru

„Imajući u vidu geostrateški položaj i limitirane resurse, neutralnost, dugoročno gledano, neodrživo je rješenje za Crnu Goru“, kazao je za časopis Partner admiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.
Samardžić: Neutralnost je neodrživo rješenje za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

On  je dodao da država, da bi uopšte razmišljala o neutralnosti, mora imati Vojsku koja ima kapacitete da u okviru misije odbrane države, realizuje najvažniji zadatak - odvraćanje od oružanog ugrožavanja i drugih vojnih izazova i prijetnji po njenu bezbjednost.

Načelnik Generalštaba je za časopis čiji je izdavač Ministarstvo odbrane Crne Gore kazao da je nerealno da takav zadatak Vojska Crne Gore svojim kapacitetom može uspješno realizovati, ali da članstvo u NATO štiti Crnu Goru od svakog oblika ugrožavanja njene bezbjednosti, što je, kako je dodao, najveći benefit pripadanja porodici zemalja članica Alijanse.

Govoreći o strategiji i viziji daljeg razvoja Vojske Crne Gore, admiral Samardžić je kazao da je cilj  razvijanje fleksibilnog i održivog sistema odbrane, koji podrazumijeva profesionalnu, visoko obučenu i moderno opremljenu vojsku.

„Vojsku, koja će biti sposobna da, zajedno sa saveznicima, u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti, odgovori svim bezbjednosnim izazovima i koja će dostojno reprezentovati Crnu Goru i pronositi duh antifašizma, slobodarskih tradicija i vrijednosti crnogorskih građana i društva u cjelini“, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. 

Portal Analitika