Kultura

Gradsko pozorište Podgorica dio projekta “Evropska noć teatra”

Gradsko Pozorište iz Podgorice priključiće se projektu Evropska noć teatra (European theatre night) i 20. novembra odigrati dvije predstave “Kinez”( Sala DODEST U 18:00h) – predstavu rađenu u koprodukciji sa ASSITEJ centrom Crna Gora, Fondacijom „Kotorski festival pozorišta za djecu“ i predstavu “Hormoni” (Velika sala KIC-a u 21:00h), saopšteno je iz Gradskog pozorišta.
Gradsko pozorište Podgorica dio projekta “Evropska noć teatra”
Portal AnalitikaIzvor

“Projekat  Evropska noć teatra (European theatre night) je jednodnevna  manifestacija posvećena scenskim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju gradova svake godine, treće subote u novembru. Pozorište tog dana postaje glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i pozorišnih djelatnika tako i publike. Tog dana pozorišta daruju predstave, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade”, saopšteno je iz gradskog pozorišta.

Pored niza već gotovih predstava, Evropska noć teatra svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih pozorišnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, okrugle stolove i susrete. 

“Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva pozorišne publike i pozorišnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu. Ideja ovog projekta i jeste uključiti što više učesnika kako bi Evropska noć teatra postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija. Projekat noć teatra zamišljen je kao projekat koji podstiče pozorišno stvaralaštvo na prostoru cijele Evrope te ga time približava široj urbanoj javnosti, ali i onima koji životom nisu fokusirani na velike gradove i kulturne centre”, saopšteno je iz gradskog pozorišta.

Portal Analitika