Društvo

Tahirović: Štrajk roditelja pet beba je nastavak hajke protiv ljekara

Štrajk roditelja pet beba, zaraženih u bjelopoljskoj Opštoj bolnici u novembru prošle godine, od kojih je jedna preminula, nastavak je hajke i presuda prije samog suđenja, ocijenila je jedna od optuženih u ovom slučaju, bivša načelnica Odjeljenja neonatologije Haka Tahirović, pišu Dnevne novine.
Tahirović: Štrajk roditelja pet beba je nastavak hajke protiv ljekara
Portal AnalitikaIzvor

Tahirović je u izjavi za Dnevne novine istakla da bi svaki komentar o ponovljenom štrajku roditelja bio izlišan, navodeći da je slučaj "tendenciozan, namješten i ispolitizovan".

Ona očekuje da će sljedeća destinacija šatora biti ispred zgrade Višeg suda, kako je rekla, "sa jasnim zahtjevom".

"Ljekarima robija ili štrajkujemo glađu do smrti! Po meni je ovo novi početak ili nastavak već započete hajke koja traje već godinu i presuda prije suđenja. Doživjeli smo ono što je najteže u ljekarskoj praksi, dovoljno smo preživjeli sve oblike poniženja, straha, omalovažavanja, ljudske i profesionalne degradacije da bi nas ovakvim postupcima dodatno uništavali", kazala je Tahirović.

Ona je pitala i ko se igra njima u teškim vremenima dok se bore za opstanak.

"Mišljenje o radu ljekara javno i vrlo kritički su saopštavale osobe koje nemaju nikakvog profesionalnog dodira sa medicinom. Senzacionalističke osude su se pojavile preuranjeno kada propusti u našem radu još nijesu dokazani“, istakla je ona.

Prema njenim riječima ovakva javna stigmatizacija ima teške posljedice za dalju profesionalnu aktivnost, čak da se u sudskom postupku isključi njihova odgovornost. „Okrivljeni smo po komandnoj odgovornosti i ne obavljamo te funkcije a ne zbog propusta u liječenju, zbog čega bi roditelji u vrijeme započetog suđenja štajkom glađu zahtijevali našu suspenziju", kazala je Tahirović i dodala kako je lično mjesecima izložena javnom sudu, dok posljednjih sedam mjeseci živi u kućnom pritvoru.

Glavni pretres u slučaju pet beba odgođen je za 7. i 14. decembar, zbog odsustva usljed bolesti jednog od optuženih, bivšeg direktora bolnice, Tomislava Jeremića.

Portal Analitika