Kultura

POPOVIĆ: Ovaj sajam knjiga biće pet dana hram inteligencije i kulture

Crna Gora ima posebnu obavezu upravo prema knjizi, jer je knjiga položena u temelj njene kulture, čini suštinu njenoga duhovnog i kreativnoga bića. Crna Gora ima svijetlu tradiciju koja obavezuje, i u tom smislu i ovaj sajam knjiga čini da pet dana ona, u ovom zdanju, bude hram inteligencije i kulture, kazao je naš proslavljeni umjetnik Dimitrije Popović otvarajući 1. Internacionalni sajam knjige u zdanju Kapital Plaza u Podgorici.
POPOVIĆ: Ovaj sajam knjiga biće pet dana hram inteligencije i kulture
Portal AnalitikaIzvor

Uz riječi zahvalnosti gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću i sekretarki za kulturu i sport Neli Savković-Vukčević što mu je pripala izuzetna čast da otvori ovu manifestaciju, Popović je podsjetio da "svaka ovakva kompleksna manifestacija predstavlja pravi praznik, svetkovinu za knjigu".

- Tim prije što izdavači i pisci dobro znaju da živimo vrijeme koje nije sklono knjizi. Postoje veliki problemi u smislu ekonomske krize, a i oni drugi koji, rekao bih, pokazuju naličje progresa, pa mnogi predviđaju da će elektronska izdanja knjige potisnuti klasično izdanje. Ja smatram da se Gutenbergova galaksija neće ugasiti i da će upravo, što može paradoksalno zvučati - upravo teško vrijeme za knjigu može učiniti da se knjiga sama nametne kao onaj oblik i proizvod ljudskog kreativnog duha koji će oplemenjivati. Jer, literatura u sebi imanentno sadrži humanost, tako da i ova manifestacija pokazuje taj put, taj dokaz da će knjiga i dalje ostati kao jedno od najvećih i najznačajnijih proizvoda, odnosno kreativnih oblika ljudske misli i duha - nadahnuto je istakao naš poznati stvaralac.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković-Vukčević navela je da će se na sajmu predstaviti 55 izlagača, te da je organizacioni tim osmislio 29 pratećih programa.

- Namjera nam je bila da predstavimo crnogorsko izdavaštvo, takođe da predstavimo ono što je produkcija našeg okruženja, i da inspirišemo na čitanje pisanje i prevođenje - dodala je ona.

Predsjednik udruženja izdavača Albanije Petrit Imeri, govorio je na otvaranju u ime stvaralaca i izdavača naših susjeda, ujedno zemlje gosta 1. Internacionalni sajam knjige, te podsjetio da je to "jedan od načina da se što bolje upoznamo".

- Dolazimo iz Tirane samo tri dana nakon zatvaranja našeg sajma. I ovdje učestvujemo uz mnogo entuzijazma, mnogo volje, kako bismo u budućnosti što bolje sarađivali i razmijenili iskustva - naglasio je Imeri.

Njemu je, u ime grada, Savković-Vukčević uručila poklon koji čine dva vrijedna djela - monografija Podgorice i knjiga "Narodne nošnje" čija je autorka mr Zorica Mrvaljević, a u izdanju Muzeja i galerija Podgorice.

Program drugog dana sajma počeće u 14 časova, kada će domaćoj publici biti predstavljen nagrađivani bosansko-hercegovački pjesnik i pisac, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Meša Selimović". O stvaralačkom putu i djelima razgovaraće sa Goranom Samardžićem, suvlasnikom poznate sarajevske knjižare "Buybook".

Drugi panel sajma tematski je određen kao Međunarodni status periodičnih publikacija za književnost, jezikoslovlje, kulturu i društvena pitanja i počeće u 15 časova. Učesnici su predstavnici Ministarstva kulture i predstavnici periodičnih publikacija: Dragica Milić, Željko Rutović, Atvija Kerović, Adnan Čirgić, Amer Ramusović, Marko Špadijer, Slobodan Vukanović, Goran Sekulović, Radovan Damjanović, Nedžad Ibrahimović, Vesna Kilibarda i Mimo Drašković.

Sat kasnije predstaviće se biblioteka "Patrimonium", izdavački poduhvat Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, o kome će govoriti Novak Kilibarda, Adnan Čirgić, Vladimir Vojinović, Nela Savković-Vukčević, Aleksandar Radoman i Novica Vujović.

Predstavljanje magazina "Novi izraz" PEN centra u BiH, na kome će govoriti Nedžad Ibrahimović, Azra Bektašagić i Nina Tikveša, najavljeno je za 17 časova, dok će od 18 časova predstaviti pisac koji živi i stvara u Splitu, Nebojša Lujanović, uz Romana Simića, urednika Festivala europske kratke priče.

Za kraj večeri, od 19 časova na programu je predstavljanje nove knjige Zuvdije Hodžića, "Neko zove" čiji je izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice, a tom prilikom govoriće još Ethem Mandić, Vlatko Simunović i Radule Novović.

K.J.

Foto: Dragan Mijatoivć

Portal Analitika