NATO

Pažin sa koizvjestiocima Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope

Zapaženi rezultati Crne Gore na polju vladavine prava i unapređenja društva u cjelini su podsticaj za još snažnije aktivnosti na njenom evropskom putu, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina sa Terijem Lejdenom i Ionut-Marianom Stroeom, koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, održanom danas u kabinetu ministra.
Pažin sa koizvjestiocima Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Pažin sagovornike je upoznao sa konkretnim rezultatima ostvarenim u periodu od prethodne posjete Koizvjestilaca, posebno ističući rezultate ostvarene na polju strateških prioriteta, borbe protiv korupcije i unapređenja nezavisnosti pravosuđa. Razumijevajući korupciju kao negativan društeni fenomen koji prijeti opasnošću da relativizuje sve društvene vrijednosti, ministar Pažin je istakao da je odgovor društva i institucija u Crnoj Gori u tom smislu dvostran, uvažavajući aspekte prevencije i represije ovog fenomena. Ministar Pažin je istakao ciljeve ostvarene na polju uspostavljanja snažnih preventivnih mehanizama, kvalitetnih zakonskih rješenja, uspostavljanja i planiranog institucionalnog osnaživanja Agencije za sprječavanje korupcije i drugih relevantnih institucija, kao i značaj kontinuiranog podizanja svijesti o štetnosti ovog fenomena. Sa aspekta represije, ministar Pažin je naglasio da se reformske aktivnosti odvijaju u cilju što efikasnijeg djelovanja institucija za sprovođenje zakona i pravosuđa, u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela. Proaktivan pristup pravosudnih organa i organa za sprovođenje zakona ovim potrebama daje nezamjenljivu dodatnu vrijednost.

Govoreći o integritetu u pravosuđu, ministar Pažin naglasio je da je pravna sigurnost najznačajniji element vladavine prava i osnovni preduslov razvoja društva. U tom smislu, sagovornicima su predstavljene reformske aktivnosti koje se ostvaruju u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe.

Ministar Pažin naglasio je i značaj kvalitetne međuinstitucionalne saradnje, kao i činjenicu da je uravnotežen odnost relevatnih institucija dao mjerljive rezultate.

Koizvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Teri Lejden pohvalio je napore Crne Gore i rezultate ostvarene na njenom strateškom putu i istakao punu podršku daljem reformskom procesu koji se odvija u Crnoj Gori. Zapažen je i napredak na polju unapređenja sistema promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda.

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope pohvalili su institucije Crne Gore i na polju zajedničkog djelovanja sa Savjetom Evrope u cilju obezbjeđivanja smještaja ranjivim kategorijama. Sagovornici su se saglasili i da je u budućem periodu potrebno ulagati dalje napore u cilju unapređenja korišćenja prirodnih resursa Crne Gore, uključujući i dostupnost i povezanost. 

Portal Analitika