Region

Kosovo: Opozicionoj zastupnici 30 dana pritvora

Osnovni sud u Prištini odredio je 30 dana pritvora Doniki Kadaj-Bujupi, šefici zastupničke grupe opozicijske Alijanse za budućnost Kosova u Kosovskoj skupštini, potvrdio je njen advokat Arianit Koci, javlja Anadolija.
Kosovo: Opozicionoj zastupnici 30 dana pritvora
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo je tražilo 30 dana pritvora za "krivično djelo bacanja teškog suzavca" u skupštinsku salu tokom plenarne sjednice Skupštine Kosova. Advokat zastupnice Kadaj-Bujupi suprotstavio se tom zahtjevu, jer nije urađena ekspertiza bačenog suzavca.

To je dovelo do ponovnog sukoba demonstranata i policije, kada su pristalice opozicije koje su čekale na odluku suda, počele tvrdim predmetima gađati u pravcu policije i zgrade Vlade Kosova. Policija je odmah uzvratila suzavcem i rastjerala demonstrante.

Ponovnoj eskalaciji prethodilo je obraćanje sekretara Pokreta “Samoopredeljenje” Dardana Mulliqaja koji poručio: “Ili nas sve hapsite ili oslobodite Doniku”.

Na ulicama Prištine su policijska blindirana vozila. Do sada su najmanje četiri osobe, dva civila i dva policajca, zatražile ljekarsku pomoć u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

Nekoliko slučajnih prolaznika, među kojima i jedno šestogodišnje dijete, onesvijestili su se na ulici od suzavca. Njima je pružena ljekarska pomoć na mjestu događaja.

(aljazeerabalkans)

Portal Analitika