Politika

Bečić/Holmgren: Dijalogom do fer i demokratskih izbora

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić se juče, u sjedištu Demokrata u Podgorici, sastao sa Erikom Holmgrenom, šefom Političko-ekonomskog odjeljenja u ambasadi SAD u Podgorici. Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, kao i politički savjetnik u Ambasadi SAD Zlatko Ivanović.
Bečić/Holmgren: Dijalogom do fer i demokratskih izbora
Portal AnalitikaIzvor

"U prijatnoj atmosferi srdačnog i otvorenog razgovora, gospodin Bečić je uvaženog gosta upoznao sa upornim nastojanjem Demokrata da se kroz produktivan dijalog u Parlamentu, uz aktivno učešće predstavnika EU, kao garanta ispunjenja dogovorenog, dođe do izlaska iz krize. U tom smislu, gospodina Holmgrena je detaljnije upoznao sa Planom Demokratske Crne Gore, koji je ona nedavno predstavila javnosti i uputila svim političkim subjektima, relevantnim nevladinim organizacijama i diplomatskom koru, kao jedina politička partija koja je na tako sveobuhvatan način ponudila predlog rješenja za izlazak iz duboke političke krize. Predsjednik Demokrata je ponovio čvrst stav svoje partije da se samo u slučaju pune primjene izbornih zakona i eliminisanja dobro poznatih zloupotreba iz izbornog procesa, objelodanjenih u okviru tzv. afere Snimak, može očekivati učešće Demokratske Crne Gore na izborima. U suprotnom, Demokrate neće biti statisti na već namještenoj pozornici, sa šaptačima vlasti iza svake zavjese – odnosno neće izaći na takve izbore. Demokrate će, ponovio je njihov predsjednik još jednom visokom sagovorniku, u tom slučaju pozvati sve političke subjekte, sindikate, predstavnike civilnog sektora, nezavisne intelektualce i sve samosvjesne građane da zajedno sa njima rezultate takvih izbora čekaju ispred Skupštine Crne Gore", saopšteno je Portalu Analitika sa sastanka.

Bečić je ponovio da je za Demokrate neprihvatljivo da se gro normi iz izbornih zakona ne bi mogle primijeniti ako bi se u skorije vrijeme održali izbori, te da je takvo nezakonito ponašanje onih koji su još prije godinu dana bili dužni da obezbijede uslove da se tzv. izborno zakonodavstvo u potpunosti implementira, direktna posljedica nedostatka političke volje i realne procjene vlasti, na čelu sa Đukanovićem, da bi time sami sebi izbili iz ruku dobar dio nezakonitih radnji i aktivnosti, koje su im omogućavale da u dosadašnjim izbornim utakmicama kreću sa startne pozicije koja je bila mnogo bliža cilju od one sa koje su kretali njihovi takmaci.

"Uz puno razumijevanje zalaganja Bečića da izbori moraju biti fer i demokratski, Holmgren je iskazao zadovoljstvo zbog našeg poziva na kompromisno i rješavanje problema u okviru dijaloga", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Portal Analitika