Politika

PEJOVIĆ: Vladin Program ne rješava problem nezaposlenosti studenata

Svrha primjene Vladinog Programa stručnog osposobljavanja usmjerena ka smanjenju nezaposlenosti visokoškolaca, bar u slučaju javnih službi Glavnog grada u potpunosti gubi smisao, a ukoliko se nastavi tendencija nemarnog odnosa nadležnih prema mladima, u perspektivi posljedice mogu biti zabrinjavajuće po cjelokupno društvo, smatra odbornik DEMOS-a Boris Pejović.
PEJOVIĆ: Vladin Program ne rješava problem nezaposlenosti studenata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je podsjetio, podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, iz jula ove godine, pokazuju da je oko 6.000 mladih nezaposleno, odnosno 45,3 odsto, što je više nego duplo u odnosu na evropski prosjek odnosno 22,3 procenta.

"Kao posljedicu nejasne upisne politike imamo veliki broj stručnih i obrazovnih profila, koja uslijed neusklađenosti potreba, dovodi do hiperprodukcije kadra, nepotrebnih i nedjelotvornih na tržištu rada. Veliki problem u sferi nezaposlenosti, može se konstatovati kod svršenih visokoškolaca, koji nakon obavljenog pripravničkog staža i stručnog osposobljavanja, u jednocifrenom postotku nastavljaju sa daljim radnim angažmanom", naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, istraživanje koje je u julu ove godine rađeno za potrebe Glavnog grada, ukazuje da 44,8 procenata populacije od 18 do 30 godina, smatra da su sigurnost posla i nezaposlenost članova porodice dominantan problem.

"Međutim, podatak da je po Vladinom Programu za stručno osposobljavanje visokoškolaca, koji se sprovodi već tri godine u organima uprave i službama Glavnog grada, od dana primjene Programa osposobljen ukupno 61 visokoškolac, od kojih do prije par mjeseci ni jedan nije zasnovao radni odnos u glavnom gradu, ne djeluje stimulativno i odgovorno prema ovoj grupi društva. Kako imamo sve izraženiju pojavu odlaska mladih intelektualaca iz države, nameće se kao alarmantna potreba hitno rješavanje ovog pitanja za budućnost zemlje", upozorio je Pejović.

Portal Analitika