Društvo

KOVAČEVIĆ: Boriću se za bolji položaj osoba sa invaliditetom

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da će se zalagati da se budžet za 2016. godinu prepozna više sredstava za poboljšanje statusa osoba sa invaliditetom.
KOVAČEVIĆ: Boriću se za bolji položaj osoba sa invaliditetom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, na Sajmu zapošljavanja lica sa invaliditetom koji je održan danas u Delta City-ju u Podgorici, rekla da je cilj da se kroz neposredan kontakt nezaposleni i poslodavci upoznaju sa sistemskim rješenjima, obavezama i mogućnostima koje se pružaju licima sa invaliditetom u pogledu njihovog bržeg zapošljavanja, radne i socijalne inkluzije u crnogorsko društvo.

Kovačević navodi da realizacijom postojećih programskih sadržaja i razvijanjem novih, Zavod nastoji da ovim licima pruži više mogućnosti da žive od svog rada, znanja i umijeća.

"Na tržištu rada Crne Gore, kao i država u okruženju, sve je više lica sa preprekama u zapošljavanju, koje ih onemogućavaju da se ravnopravno uključuju u rad sa ostalim licima, da budu konkurentni na tržištu rada. Primorani su da se prilagođavaju uslovima rada i zahtjevima socijalnog okruženja", istakla je ona.

Umjesto sažaljenja, dodaje Kovačević, osobama sa invaliditetom je potrebno razumijevanje, ne samo porodice, nego i poslodavaca, kao i društva u cjelini. »Potrebna im je šansa da pokažu šta mogu«, napomenula je ona.

Ministarka je podsjetila na beneficije koje poslodavci dobijaju ukoliko zaposle lice sa invaliditetom.

"A to su, prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom: bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada, krediti pod povoljnijim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za njihovo zapošljavanje, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata, pomagača u radu, te subvencije zarade za lica sa invaliditetom", kazala je ona.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori se posljednjih godina puno radi na razvijanju novih odnosa prema licima sa invaliditetom.

"Na podizanje svijesti i jačanje pozitivnog razmišljanja o njihovim mogućnostima, sposobnostima i potrebama utiču bezuslovno i evropske integracije, kao i mnoga međunarodna dokumenta, koja snažnije promovišu ljudska prava lica sa invaliditetom i favorizuju preduzimanje odlučnih mjera koje će stvoriti jednake uslove za njihovo aktivno učešće u svim oblastima društva, kako kroz vaspitno obrazovni proces, u predškolskim i školskim ustanovama, tako i kroz proces osposobljavanja za zapošljavanje i rad", zaključila je Kovačević.

 

Portal Analitika