Politika

ĐUKANOVIĆ: Ubjeđen sam da 1. decembra dobijamo poziv, 2. decembra smo spremni za izbore

Predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da je ubjeđen da će Crna Gora dobiti poziv za pristupanje NATO-u 1. decembra i istakao da je DPS već sjutra dan spremna za izbore.
ĐUKANOVIĆ: Ubjeđen sam da  1. decembra dobijamo poziv,  2. decembra smo spremni za izbore
Portal AnalitikaIzvor

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Milutin Simović pitao je premijera kakav će uticaj izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore imati na očekivanu odluku o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO.

Premijer je kazao da je članstvo Crne Gore u EU i NATO strateški prioritet, a da će dobre ocjene u Izvještaju Evropske komisije u oblasti vladavine prava biti uzeti u obzir pri donošenju odluke za članstvo.

- Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Politička volja DPS-a je tu da idemo na izbore u skladu sa usvojenim zakonima. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast - poručio je premijer Milo Đukanović na Premijerskom satu.

Premijer je rekao da su članstvo Crne Gore u Evorpskoj uniji i NATO-u strateški prioreiteti.

- Oni su zavisni jedno od drugoga, i čvrsto povezani. Dobre ocjene u Izvještaju koje se odnose na vladavinu prava i cjelovita slika svakako će biti uzete u obzir prilikom donošenja odluke o pozivnici u NATO. Crna Gora je napravila niz novih uspješnih koraka. Izvještaj daje i konstruktivne preporuke, a Crna Gora je definisala i konkretne zadatke, čime se pojačava i očekivanje konkretnih rezulatata - smatra Đukanović.

On je dodao da je dio medija i opozicije sa zluradošću svake godine čekao Izvještaj o napretku.

"Pretpostavljam da je dio opozicije razočaran i osvrtom EK na proteste Demokratskog fronta. Pozivam da razmislimo da li je slučajno da se protestima krenulo uoči Izvještaja o napretku i odluke o članstvu u NATO-u, svakome je odgovor jasan", kazaao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, posredovanje EU u pregovorima između opozicije i vlasti, bilo bi jednako primjeni klauzule balansa.

"Ne vjerujem da to previđaju incijatori te ideje. Nažalost, neke partije ne shvataju da imaju odgovornost. Stoga, umjesto prizivanja međunarodne medijacije treba zrelo sagledati uzroke problema evidentnog političkog nepovjerenja, i sjesti u poslaničke klupe kako bi se problemi rješavali", dodao je Đukanović.

Izvještaj EK je, kaže premijer, jasno pokazao veliki napredak države, i dao jasne smjernice za dalji progres.

"Očekivanje Evropske komisije biće sve zahtjevnija u narednim godinama".

Đukanović je kazao da Vlada nedvosmisleno očekuje poziv za članstvo u NATO-u, zahvaljujući ogromnom poslu koji je urađen, a koji je prepoznat u Izvještaju EK.

Afera "Listing": U ime Kluba samostalnih poslanika Velizar Kaluđerović pitao je Đukanovića šta je kao predsjednik Vlade konkretno preduzeo da se rasvijetli afera "Listing", odnosno "Pahuljica".

Đukanović je objasnio da je taj slučaj ušao u nadležnost Tužilaštva znatno prije nego što se on vratio u Vladu.

- Ta neistina podmetnuta sadašnjem šefu diplomatije je adekvatno procesuirana. Podmetačine se uvijek  lansiraju kada se Crna Gora nalazi pred realizacijom svojih strateških ciljeva od strane istih objavještajnih krugova. Potpuno demontiranje ovakvih konstrukcija traži vrijeme i punu profesionalnu posvećenost. Danas su u penziji neuspješni promoteri takvih konstrukcija. Takođe, sve koje imaju saznanja o pljačkaškim privatizacijama pozivam da se kao odgovorni građani obrate insitucijama sistema i daju dokaze za takve optužbe - poručio je Đukanović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, postavio je poslaničko pitanje o nepotizmu, ukazujući da "običan građanin" ne može završiti ništa ako nema nekog “da mu učini”.

“Ne možete dijete upisati u školu, vrtić, ne možete zakazati pregled kod ljekara a o dobijanju poslu da ne govorimo. A ti koji nam čine su ljudi koje postavljaju SDP i DPS. Oni sprovode tihu ali razarajuću politiku - da ova zemlja nije jednaka za sve”, rekao je on.

Tuponja je kazao da je premijer dozvolio da se država poistovjeti sa DPS-om.

Đukanović je naveo da je u okviru pregovaračkog poglavlja 23, osim uspostavljanja nezavisnog pravosuđa i ljudskih prava posebna pažnja usmjerena na borbu protiv korupcije.

On je podsjetio da će 1. januara početi sa radom Agencija za srečavanje korupcije, čime će biti uspostavljena institucionalna nadležnost za sprovođenje tri ključna preventivna antikorupcijska zakona - o sprečavanju korupcije, lobiranju i finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Đukanović je ocijenio da je u reformi pravosuđa postignut značajan pomak u zakonodavnom smislu, u oblasti borbe protiv korupcije.

Premijer je naveo da su osim napretka u normativnom planu, obrazovane posebne i reformisane postojeće institucije, među kojima je izdvojio specijalno tužilaštvo i uspostavljanje specijalno policijsko odjeljenje.

“I vlast u Crnoj Gori, kao i svuda, sklona je deformitetima, usled dugog trajanja”, kazao je on.

Đukanović je kazao da se plaši da je dominantna dimenzija tog problema u Crnoj Gori kulturološke naravi, “to je nešto što je starije i dublje utemeljeno od bilo koje vlasti”.

“Slažem se s vama, neće biti nikakva nevolja ni za Crnu Gpru kada dođe do promjene vlasti. Vjerujem da smo dobro obavili posao, obnovili nezavisnost da će za desetak dana Crna Gora biti članica evroatlantske zajednice i da će se kroz dalji demokratski razvoj otvarati prostor raznim političkim strukturama da budu vlast”, rekao je on.

 

Portal Analitika