Politika

MEDOJEVIĆ: Umjesto što se obračunavaju sa mnom Vlada da odgovori na pitanja o istrazi

Umjesto što Vlada Crne Gore pokušava staljinističkim metodama da se obračuna sa mnom Vlada bi morala da odgovori - zašto policija nije sprovela nijednu istražnu radnju, nakon što su ih kolege iz policije bavraske obavjestili 06. novembra o otkrivanju ove isporuke oružja, saopštio je član predsjedništva DF-a i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević povodom najave Vlade da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv njega zbog “krivičnog djela lažnog prijavljivanja iz člana 388 Krivičnog zakonika Crne Gore”
 MEDOJEVIĆ: Umjesto što se obračunavaju sa mnom Vlada da odgovori na pitanja o istrazi
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je u svom reagovanju zapitao “zašto policija nije sprovela nijednu istražnu radnju u cilju utvrdjivanja naručilaca i organizatora ovog šverca naoružanja i uspostavila saradnju sa kolegama iz Bavarske”.

- Kao član odbora za odbranu i bezbjednost već godina aktivno pratim ekspanziju organizovanog kriminala u Crnoj Gori, njegove veze sa korumpiranim djelovima policije i ANB , regionalno i globlano povezivanje i politički uticaj na Vladu Crne Gore, ali i druge Vlade u regionu. Šverc  oružja i eksloyiva je već dugo vremena bio predmet intersovanja i međunarodnih struktura, ali i moćnih bezbejdnosnih službi svijeta. Prodaja oružja raznim pobunjeničkim vojskama i grupacijama , sukobljenim frakcijama, paramilicijama i parvojskama po Bliskom istoku je bila predmet pažnje više medjunarodnih organizacija, istraživačkih aktivnosti  više domaćih i inostranih medija, think-thank organizacija – saopštio je Medojević.

U protekle dvije godine, kako navodi, po nalogu inostranih bezbejdnosnih agencija i Interpola u Crnoj Gori je uhapseno više strananaca pod optužbama da su u Crnoj Gori sklapali dilove oko kupovine oružja za terorističke organizacije F.A.R.C. iz Kolumbije i AlQaida.

- Vlada je i državnu komapniju MDI prodala licu, koje je odmah nakon transkacije uhapšeno u Crnoj gori pod optužnicom da je učestvovao u trgovini narkotika i prodaji naoružanja kolubijskom F.A.R.C.Skandal sa hapšenjem crnogorskog državljanina V.V u Minhenu u autu u kojem su pronadjene automatske puske, granate, pištolji i eksploziv, samo 8 dana prije terorističkog napada na Pariz, podigao je veliku prašinu u Njemačkoj – kazao je Medojević I dodao da “umjesto što Vlada Crne Gore pokušava staljinističkim metodama da se obračuna sa mnom koji godinama ukazujem na ove pojave, rizikujući sopstveni život i  sopstvenu porodicu, Vlada bi morala da odgovori na sledeća pitanja”:

- Zašto policija nije sprovela nijednu itražnu radnju , nakon što su ih kolege iz policije bavraske obavjestili 06.11. o otrivanju ove isporuke oružja. Zašto policija nije sprovela nijednu istražnu radnju da otkrije ko je iznajmio rent-a-kar auto i ko je sakrio naoružanje i eksploziv u specijlano izradjenim boksovima u tom autu. Zašto policija nije sprovela nijednu istražnu radnju da okrije kako je V.V. dobio pasoš, nepun mjesec dana prije puta za Pariz. Zašto policija nije spovela nijednu istražnu radnju da otkrije ko je angažovao V.V. iz Podgorice kao kurira da poveze auto do unaprijed definisane lokacije u Parizu. Zašto policija nije sprovela nijednu istražnu radnju u cilju utvrdjivanja naručilaca i organizatora ovog šverca naoružanja i uspostavila saradnju sa kolegama iz Bavarske – zapitao se Medojević.

On je takođe postavio pitanje “kako je moguće da policija nije izvršila pretres stana, uzela izjave od brata optuženog, istražila telefonsku komunikaciju u danima prije odlaska , izdvojila bilo kakav dokazni materija koji bi ukazao na organizovanu kriminalnu grupu koja stoji iza ove isporuke naoružanja i eksploziva u Pariz samo osam dana prije terorističkog napada”.

- Šta je značilo upozorenje od agenata ANB bratu optuženog da se čuva i da mu je bezbejdnost ugrožena. Koja je to organizacija koja je jača od države i od koje gradjanina ne može da zaštiti ANB i policija i drugi državni organi – navodi Medojević.

- Kao lider Pokreta za Promjene, partije koja se zalaže da Crna Gora postane članica NATO, nakon sprovedneih nepohodnih refromi i izjašnjavanja gradjana na fer refrendumu, ja sam zabrinut da se aktuleni režim ovakvim odnosom prema organizovanom kriminalu i terorizmu, svim silama trudi da ne dobije pozivnicu za NATO, kako bi to pitanje što duže ostalo otvoreno i držalo Crnu Goru u stanju nametnutih, vještačkih podjela, a ostavilo prostor kriminalnim strukturama bliskim režimu za nastavaka šverca narkotika, oružja, ljudi, pranje novca i finairanje terorizma. Istražni organi Bavarske i Savezne države Njemačke su ovom hapšenju dali prioritet i već danima svi vodeći njemački mediji pišu o mogućoj vezi ove isporuke sa teroristima u Francuskoj. Ovaj skandal može ozbiljno ugroziti eventualno dobijanje pozivnice i država Crna Gora bi morala da najhitnije istraži sve okolnosti ovog slučaja , otkrije i procesuira kriminalnu grupu koja se bavi švercom oružja terroristima i da tako skine ogromnu odgovornost sa sebe – kazao je Medojević.

Dosadasnje ponašanje policije, ANB i tužilaštva oko ovog slučaja, kako navodi, izavivaju osnovanu sumnju da neko pokušava da zataška cijeli slučaj i da zaštiti neke moćne i sa režimom povezane strukture koje stoje iz ovog šverca.

- Neodgovrna vlast srasla sa kriminalom , uplela je državu Crnu Goru u mrežu globalnih kriminalnih struktura, specijlanih operacija tajnih službi, radeći protiv interesa gradjana id ržave i ugrožavajući ionako srozan medjunarodnui kredibilitet države. Umjesto priznanja za dugogodišnju borbu protiv kriminala i terorizma , kompletna Vlada je odlučila da protiv mene podnese krivičnu prijavu. Da podjestim Vladu da nijesam ja švercovao oružje teroristima. Ja sam samo o tome pričao i pisao – poručio je Medojević. 

Portal Analitika