Društvo

ŠEGRT: Žao mi je roditelja, ali nisam mogao da postupim drugačije

Odluka o suspenziji četvoro ljekara bjelopoljske bolnice, optuženih za infekciju pet beba prošlog novembra u porodilištu ove ustanove, donijeta je u skladu sa propisima i na osnovu mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazao je za Pobjedu ministar zdravlja dr Budimir Šegrt.
ŠEGRT: Žao mi je roditelja, ali nisam mogao da postupim drugačije
Portal AnalitikaIzvor

Odluka o suspenziji, bio je kategoričan Šegrt, nije donijeta pod bilo kakvim ili čijim pritiscima, već isključivo po "slovu zakona".

- Žao mi je roditelja beba. Iskreno. Žao mi je zbog svega kroz šta su prošli. Ali bez obzira na to nijesam mogao, onog dana u Bijelom Polju, postupiti drugačije osim prema zakonskim propisima - dodao je Šegrt.

- Kada je krenuo sudski postupak, roditelji beba su zahtijevali da ljekari budu suspendovani s posla. To je već domen radnog prava i ta je odluka mogla biti donijeta isključivo na osnovu jasnog mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja - kazao je on.

Dalje podsjeća da je još u martu saopštio da je ljekare trebalo odmah suspendovati, pokrenuti disciplinske postupke i utvrditi odgovornost unutar kuće, ali da sve to nije učinjeno.

- Kada to nije urađeno na vrijeme, meni je rečeno da nemam pravo da pravim pravnu farsu, zbog zastare vođenja disciplinskog postupka, te da je to trebalo uraditi odmah pošto su okrivljeni. Govorimo o zakonskoj proceduri unutar kuće koja nije urađena - ponovio je Šegrt.

Očevi beba kažu da ne osjećaju zadovoljstvo niti se osjećaju kao pobjednici.

- Zadovoljstva nema, ovo je tragedija nas, naših porodica, doktora koji su optuženi i koji su konačno suspendovani. Nema likovanja, ovo nije ničija pobjeda. Vjerujte, šteta je načinjena prevashodno nama roditeljima, opštini Bijelo Polje, bolnici. Bez svega ovoga je moglo mnogo prije, samo da se ispoštovao Zakon o radu, a mi nijesmo tražili ništa mimo toga - kazao je Slaviša Knežević, otac preminule bebe i dodao da im je tokom štrajka najteže pao nekorektan odnos sugrađana i njihova nezainteresovanost, ali zahvaljuju svima koji su se "makar u prolazu zaustavili da pitaju kako su".

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika