Turizam

"Starvud" odbio "Hajat": "Meriot" postao najveća hotelska grupa

Komapnija "Marriott International" (Meriot) preuzima konkurentsku firmu "Starwood Hotels & Resorts Worldwide" (Starvud) za 12,2 milijarde dolara (11,46 milijarde eura), dogovoreno je juče tokom procesa koji su vodile neke od najvećih svjetskih hotelskih grupacija.
"Starvud" odbio "Hajat": "Meriot" postao najveća hotelska grupa
Portal AnalitikaIzvor

Ovakva kominacija stvoriće najveću hotelsku kompaniju na globalnom nivou - sa više od milion soba - i spojiti 30 brendova smještajnih kapaciteta - od "W Hotels", "St. Regis" i "Westin" koji važe za najskuplje u "Starvudovom" nizu, do "Meriotovog" specijalnog "Courtyard by Marriott" i lanca "Residence Inn" koji nudi smještaj na duži period.

- U Starvudu su proteklih mjeseci čuli brojne ponude od velikih tržišnih učesnika, poput nekih kineskih kompanija. Trka se svela na dva učesnika - "Meriot" i "Hyatt Hotels Corp." (Hajat), a "Meriot" je iz tog duela izašla kao pobjednik, na iznenađenje mnogih, naročito nakon prošlonedjeljnih izvještaja prema kojima su kompanije "Starwood" i "Hyatt" radile na posljednjim detaljima zajedničkog ugovora - piše Wall Street Journal (Vol strit džurnal).

Dioničari su reagovali sa skepticizmom, pa su dionice "Starvuda" pale za 3,6% na 72,27 dolara. No, to je ipak bilo iznad donje granice koja je bila precizirana ugovorom, što znači da su se u "Hajatu" najvjerovatnije do posljednjeg trenutka nadali da će možda oni biti na dobitku. Ipak, nakon objavljivanja preuzimanja, dionice "Meriota" porasle su za 1,4%, a "Hajata" za 3,4%.

Dogovor "Meriota" i "Starvuda" najjasniji je pokazatelj da hotelijeri vide "velike brojke" kao ključ za svoj uspjeh u vremenu kada Internet briše barijere globalnom širenju u hotelskoj industriji. Veće kompanije moći će da dogovore bolje cijene kod onlajn turističkih agenata, kao što su "Expedia" (Ekspedija), " Booking.com" (Buking), ali i oni koji se bave iznajmljivanjem kuća i apartmana, poput "Airbnb". No, ovakvo spajanje može biti i uvod u duži period sporog rasta industrije, pa kompanije počinju da se šire kroz preuzimanja.

Ipak, ne treba zaboraviti da "veliki brojevi" imaju svoju logiku, naročito kada je riječ o spajanju dvije tako velike kompanije koje će sada tržištu zajedno nuditi više od 5.500 objekata i 1,1 milion soba, gdje nema mnogo preklapanja u ponudi, ali zato postoji potencijalna opasnost od poslovanja koji nisu u skladu sa antitrust zakonima. Ove kompanije imaju manje od 15% soba na tržištu SAD, ali su zato dobro zastupljene i pozicionirane u zapadnoj Evropi i većim gradovima u Kini.

Izvor: Wall Street Journal

Foto: reliableindex.com

Portal Analitika