Društvo

CGO: Za počasno državljanstvo nezakonito predloženo 175 osoba

Zabrinjava činjenica da imamo 175 lica koja su zvanično predložena za prijem u počasno državljanstvo, a koje nijesu predložili zakonski predlagači, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).
CGO: Za počasno državljanstvo nezakonito predloženo 175 osoba
Portal AnalitikaIzvor

CGO je od Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave (MUP) dobio odgovor na upit o imenima lica koja je predložio predsjednik Vlade Crne Gore za prijem u počasno državljanstvo, kao i broj i spisak preostalih lica koja ne spadaju u one koja su predložili za počasno državljanstvo Zakonom propisani predlagači.

Nakon objavljivanja izvještaja CGO-a "Počasna državljanstva – kako se i kome dodjeljuju?", MUP je reagovao navodeći da predsjednik Vlade nije predložio 195 nego 26 osoba.

Iz ove NVO podsjećaju da da su od predsjednika države i predsjednika Skupštine dobili precizne podatke o broju i imenima predloženih osoba.

"S obzirom da Zakon o crnogorskom državljanstvu prepoznaje samo tri predlagača - predsjednici države, Skupštine i Vlade - CGO je zaključio da se razlika od 195 odnosi na predsjednika Vlade. MUP je to, u svom reagovanju, negirao navodeći da je predsjednik Vlade predložio samo 26 lica, što je otvorilo pitanje i koja su to lica koja nijesu u skladu sa Zakonom predložena. U rješenju MUP-a se navodi 26 lica predloženih od strane dva predsjednika Vlade Crne Gore od maja 2008. do jula 2015, od čega je Igor Lukšić predložio 9 i svih 9 prijedloga je usvojeno, a Milo Đukanović 17, od čega je usvojeno 13, odnosno 4 Đukanovićeva prijedloga nijesu prošla (Asil Dahlan, Hadil Dahlan, Firas Dahlan i Fadil Dahlan), a odnose se na dio porodice Mohameda Dahlana koji je sa suprugom dobio crnogorsko počasno državljanstvo 2010", navodi se u saopštenju CGO dostavljenom Portalu Analitika.

Sa spiska od preostalih 175 osoba koje su predložene za počasno državljanstvo od strane predlagača koje Zakon ne prepoznaje u tom svojstvu, 173 su, kako navode iz CGO, dobile počasno državljanstvo, odnosno nijesu ga dobile samo Snežana Damjanac i Milena Krivokapić, a jedno lice je bilo predloženo i od ovlašćenog predlagača.

Napominju da član12 propisuje da - punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona.

O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave na osnovu predloga Predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednika Vlade Crne Gore.

 O prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana.

"MUP se u svom rješenju br. 03- UPI-211/15/6060 poziva na čl. 12 st. 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu a ignoriše stav 2 u kojem jasno stoji ko su ovlašćeni predlagači, nezavisno od organa uprave koji može inicirati postupak, ali nema zakonom prepoznatu mogućnost predlaganja. Uostalom, inicijativa, koje je po prirodi stvari šira, suštinski može biti pokrenuta od bilo koga, ali prijedlog koji je početak formalno-pravne procedure mora doći od ovlašćenog predlagača", dodaje se u saopštenju.

Iz CGO-a smatraju da je tumačenje MUP-a pogrešno, "jer oni stav 3 ovog člana tumače zapravo kao zaseban član, što je suprotno svakoj poznatoj pravnoj teoriji i praksi".

"Postupak predviđen članom 12 je jasan: on daje uslove u kojima predlagači postupka dobijanja počasnog državljanstva mogu isključivo biti – predsjednici države, Skupštine i Vlade. Svaki drugi postupak koji nije počeo ovom inicijacijom je nezakonit, a samim tim je upitna i zakonitost 172 počasna državljanstva", zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Predlagači jasno propisani Zakonom o državljanstvu

Iz MUP-a su u reagovanju na CGO kazali da Član 12 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona.

"Stav 2 tog člana propisuje da o prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu predloga Predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednika Vlade Crne Gore. U članu 12, stav 3 kaže: “O prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana”. Iz navedenog je jasno da organ uprave, odnosno starješina organa, može predložiti lice za prijem u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, a o tome odlučuje MUP uz dostavljeni predlog ili mišljenje, nakon čega se vrše zakonom propisane provjere i donosi odluka u skladu sa zakonom", ističe se u saopštenju MUP-a.

Portal Analitika