Svijet

Putin naredio saradnju sa Francuskom, šalje još aviona na džihadiste

Rusija je rasporedila svoju flotu strateških bombardera kako bi udvostručila vazdušne udare na Islamsku državu u Siriji, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.
Putin naredio saradnju sa Francuskom, šalje još aviona na džihadiste
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je mornarici da koordiniše svoje operacije sa francuskim pomorskim snagama na Mediteranu, prenosi "Raša tudej".

“Mi sprovodimo kampanju masovnih vazdušnih napada na ciljeve Islamske države u Siriji. Sada smo udvostručili broj letova što nam omogućava da sprovedemo udare na većem prostoru zemlje”, izjavio je Šojgu na sastanku Savjeta bezbjednosti u Moskvi.

Šojgu je rekao da su angažovani ruski strateški bombarderi Tu - 95 , Tu - 22 i Tu - 160, a dodato je i da je poslato još 37 novih aviona, uključujući i bombardere Su-34 i borbene avione SU- 27.

Ruski Generalštab navodi da je u novu fazu borbe protiv Islamske države uključeno 25 bombardera dugog dometa, koji su poletjeli sa aerodroma u Rusiji.

“Vojnom misijom u Siriji, štitite Rusiju i ruski narod”, rekao je Putin članovima Generalštaba ruske vojske koji su zaduženi za vojne operacije u Siriji.

“Naši vazdušni udari u Siriji ne treba da budu samo nastavljeni, već moraju da se uvećaju na takav način da teroristi budu svjesni da je kazna neizbježna”, naglasio je ruski predsjednik.

Putin je rekao da ruska mornarica mora sarađivati sa francuskim pomorskim grupama i tretirati ih kao saveznike.

"Francuski pomorski odred predvođen nosačem aviona uskoro će ući u vaš sektor. Treba uspostaviti direktan kontakt s Francuzima i sa njima sarađivati kao sa saveznicima", rekao je Putin.

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland, dogovorili su se u telefonskom razgovoru da poboljšaju koordinaciju kada je riječ o vojnim akcijama dvije zemlje protiv terorista u Siriji.

Izvor: b92.net

Portal Analitika