Abiznis

Unapređenje poslovnog ambijenta u građevinarstvu ključ za investicije

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak za svoje članove i goste sa počasnim govornikom Branimirom Gvozdenovićem,ministrom održivog razvoja i turizma. Tokom događaja, ocijenjeno je da je poslovni ambijent u sektoru građevinarstva i nekretnina unaprijeđen u prethodnom periodu. Investitori očekuju da će novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata donijeti kvalitetnija zakonska rješenja, kao i da će biti obezbijeđena bolja implementacija propisa.
Unapređenje poslovnog ambijenta u građevinarstvu ključ za investicije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Upravnog odbora AmCham Montenegro Katarina Bulatović iskazala je spremnost Američke privredne komore u Crnoj Gori da i dalje bude aktivan partner Vladi Crne Gore i Ministarstvu održivog razvoja i turizma u unapređenju poslovnog ambijenta u sektoru građevinarstva i nekretnina.

„Kreiranje povoljnog regulatornog okvira i obezbjeđivanje njegove potpune implementacije je od ključne važnosti za privlačenje stranih investitora i ujedno predstavlja garanciju njihovog stabilnog i održivog poslovanja. Američka privredna komora je kroz rad Komiteta za nekretnine ukjučena u ovaj proces, i nastoji da doprinese ostvarenju zajedničkog cilja – ekonomskog razvoja Crne Gore“, kazala je Bulatović.

Takođe, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Margaret Ujehara, istakla je važnost privlačenja stranih kompanija, ali da je još važnije dobro tretirati kompanije koje su već uložile sredstva u Crnu Goru.

„Jedini način da privučemo više američkih investitora je da pokažemo primjere uspješnih projekata.“  kazala je Uyehara  i izrazila uvjerenje da američke kompanije širom svijeta traže dobre prilike za ulaganje.

„Naš zajednički izazov je da se pobrinemo da razmotre Crnu Goru kao jednu od opcija. Prije svega, moramo raditi na uklanjanju postojećih biznis barijera. Komunikacija i saradnja između Vlade i privatnog sektora je u tom smislu ključna. Vjerujem da je ovaj događaj odličan primjer kako možemo nastaviti taj razgovor“, kazala je Ujehara.

 Gvozdenović je predstavio aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma na planu unapređenja poslovnog ambijenta u ovom sektoru.

„Ja izmjene Zakona  posmatram kao prednost i iskazivanje naše spremnosti da se stalno prilagođavamo investicionim i drugim trendovima. Upravo su te izmjene Zakona ključni razlog za naš napredak na Doing business listi svjetske banke. Naravno, nastavićemo sa reformama, kako na ovom polju, tako i na polju konkurentnosti u turizmu i upravo zato smo pripremili paket reformskih rješenja za turizam i  građevinarstvo, a rezultati nakon i u toku imlementacije će sigurno doći.“ kazao je Gvozdenović.

AmCham poslovni ručak je okupio brojne predstavnike privatnog sektora, državne uprave, predsjednike lokalnih samouprava, kao i predstavnike diplomatskog kora.

 

Portal Analitika