Politika

Odbor za međunarodne odnose podržao sporazume o granici sa BiH i Kosovom

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore podržao je danas Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom i Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom, koji su potpisani u Beču 26. avgusta. Odbor je crnogorskom parlamentu uputio predlog za usvajanje ova dva sporazuma.
Odbor za međunarodne odnose podržao sporazume o granici sa BiH i Kosovom
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Milan Paunović, predstavio je pred Odborom rezultate rada Komisije, koja je vodila pregovore sa Kosovom i BiH oko državne granice.

Paunović je kazao da su ova dva sporazuma najznačajnija koje je Crna Gora potpisala od njenog osamostaljenja.

„ Nosim veoma pozitivne utiske prilikom razgovora oko razgraničenja sa predstavnicima BiH i Kosova.  Potpisivanjem ovih Sporazuma, Crna Gora, BiH i Kosovo su pokazali da mogu rješavati i ovakve zadatke bez posrednika“, kazao je Paunović.

Pregovori u vezi razgraničenja i utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Kosova počeli su novembra 2012. godine, a završeni u junu ove godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i Kosovo, 8, 9. i 10. juna 2015. godine u Prištini, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta o razgraničenju i utvrđivanju granice između dvije države.

Pregovori u vezi razgraničenja, utvrđivanja granice i pripremama za zaključivanje međunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, počeli su oktobra 2008. godine, a završeni maja 2014. godine. Na završnom sastanku komisija za granicu Cme Gore i BiH, 26. i 27. maja prošle godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta od komisija i stručnih grupa. Vlada Crne Gore, 12. juna 2014. godine, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila je Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Ugovora o državnoj granici izmedu Crne Gore i BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, da ga u ime Vlade potpiše Ugovor. Crna Gora je Sporazume o granici sa Kosovom i BiH potpisala u Beču, 26.avgusta.

Paunović je na današnjoj sjednici Odbora istakao da su pregovori sa Kosovom bili veoma teški. 

„Ovim sporazumima niko ništa nije dobio ni izgubio, samo smo potvrdili ono što je nekada i bilo. Uvjeren sam da će ovi sporazumi biti ratifikovani u parlamentima BiH i Kosova“, kazao je Paunović, napominjući da Crnoj Gori predstoji  obaveza da potpiše sporazum o granici sa Srbijom, naglašavajući da pregovori još uvijek nijesu započeti. 

Nikola Gegaj, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da će potpisani sporazumi Crne Gore sa BiH i Kosovom  dati doprinos regionalnoj stabilnosti.

„Crna Gora nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima. Vjerujem da će ovom tempom biti okončani i sporazumi sa drugim državama“, kazao je Gegaj.

Danko Šarančić iz Socijalističke narodne partije kazao je da u njegovoj partiji smatraju da Kosovo nije država.

 „I da je Vlada Crne Gore napravila nedopustivu grešku kada je priznala nezavisnost Kosova. Vidjeli smo da Kosovo nije moglo biti primljeno u članstvo u UNESCO. Ovaj sporzum nema potpuni legitimitet, i ja ću glasati protiv“, istakao je Šarančić.

Svi članovi Odbora jednoglasno su podržali Sporazum o državnoj granici sa BiH, dok su za Ugovor o granici sa Kosovom glasala šest članova Odbora, dok je protiv bio Danko Šarančić iz SNP-a.

Ove dokumente treba da verifikuje crnogorski parlament.

Portal Analitika