Svijet

Francuzi traže suspenziju Šengena i zatvaranje granica

Francuska će u petak na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu zatražiti da Evropa uvede hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma.
Francuzi traže suspenziju Šengena i zatvaranje granica
Portal AnalitikaIzvor

To su potvrdili diplomatski izvori britanskom Telegrafu, a radikalan korak je posljedica terorističkog napada koji su u petak dogodio u Parizu i u kome je stradalo 129 ljudi.

Navodno, ne radi se o uvođenju viza, već o čestim provjerama i identifikaciji onih koji ulaze u Evropu i izlaze iz nje, a najviše se odnosi na one koji se kreću unutar granica Evropske unije.

Telegraf prenosi i da će Francuska izvršiti veliki pritisak na sve zemlje eurozone, a posebno na Belgiju da uspostave granične kontrole, što bi na kraju rezultiralo ukidanjem Šengena.

Jedan od zvaničnika Evropskog parlamenta rekao je da će Francuska staviti Šengen na test do krajnjih granica.

"Fransoa Oland će učiniti sve kako bi postigao cilj. Djelimično zatvaranje tokom fudbalskih turnira ili drugih manifestacija je ništa u poređenju sa onim što on želi, a to je stroga kontrola granica u cilju sprječavanja terorizma", naveo je zvaničnik za britanski list.

Francuska takođe želi i uvođenje spornog sistema za avione, brodove i vozove koji je dugo bio blokiran, a koji podrazumijeva dostupnost podataka o putnicima i u okviru EU.

Tom sistemu mnogi se protive jer smatraju da zahtijeva previše podataka. Takođe, žele i veću upotrebu baze podataka u kojoj se provjeravaju kriminalci, ukradena vozila i pasoši.

Mina

Portal Analitika