Društvo

CGO: Obilježen Međunarodni dan tolerancije solidarnošću sa Francuskom

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je sa polaznicima XXI generacije Škole ljudskih prava i zainteresovanim građanima i građankama danas obilježio Međunarodni dan tolerancije izražavajući solidarnost sa Francuskom i porodicama žrtava terorističkih napada u Parizu.
CGO: Obilježen Međunarodni dan tolerancije solidarnošću sa Francuskom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Polaznici i polaznice XXI generacije Škole ljudskih prava su se, sa aktivistima CGO-a i zainteresovanim građanima i građankama, okupili danas ispred ambasade Republike Francuske u Podgorici u Atinskoj 35 i tačno u 12 časova održali minut ćutanja u pomen žrtvama, na isti način kako je to učinjeno i širom Evropske unije. Tom prilikom, upisali su se u knjigu žalosti u Ambasadi, položili cvijeće i ostavili svoje poruke“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Osim poruka koje pozivaju na osudu terorizma i mržnje koji nisu i ne mogu biti ničija religija, oni su pozivali na solidarnost, jedinstvo i toleranciju. Te iste poruke polaznici i polaznice XXI Škole ljudskih prava, tokom dana, dijele i kroz socijalne mreže, a u okviru svoje preliminarno kreirane kampanje za Međunarodni dan tolerancije “Šeruj toleranciju jer to je za lajk!”, koju su odgovarajući na šokirajuće napade u Parizu proširili na ovaj način.

„Društvene mreže su prostori koji okupljaju veliki broj mladih ljudi i jedan od moćnih kanala koji značajno može doprinijeti razvoju svijesti i znanja o važnosti tolerancije i govora oslobođenog isključivosti i mržnje, okrenutog promociji prihvatanja različitosti kao resursa i bogatstva.  Posebno je to bitno naglasiti nakon ovakvih zločina i apelovati da se krivica za iste ne generalizuje, i da je ključno očuvati duh tolerancije u situaciji kada strah i razočaranje mogu uticati na rast nepovjerenja i međusobnog nerazumijevanja, pa i izliva nove mržnje.

Rad XXI generacija Škole demokratije, koju organizuje CGO, podržava Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika