Društvo

Societe Generale banka donirala specijalizovanu opremu za djecu sa smetnjama vida

Societe Generale banka Montenegro je obezbijedila specijalizovanu opremu za djecu sa smetnjama vida koja pohađaju četiri osnovne škole: Milorad Musa Burzan, Dr Dragiša Ivanović u Podgorici, Olga Golović i Mileva Lajović Lalatović, u Nikšiću.
Societe Generale banka donirala specijalizovanu opremu za djecu sa smetnjama vida
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, namjera Banke je bila da pruži podršku inkluzivnom obrazovanju i pomogne djeci sa slabovidošću ili djeci bez vida da lakše pohađaju školu sa svojim vršnjacima i stiču vještine važne za funksionisanje u društvu.

„U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nakon procjene potreba škola, konsultacija sa stručnim licima (defektolozima), sačinjen je pregled neophodnih sredstava za nabavku“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Među njima su Brajeva mašina, geometrijski kompleti, matematički aparat, reljefni albumi (geografija, matematika, priroda i društvo), taktilne table, tabla za crtanje, perspektivne tablice, PVC naljepnice za natpise na vratima na Brajevom pismu (za svaku prostoriju u školi: učionice, kabineti, sala za fizičko, zbornica, kancelarija direktora, pedagoga, psihologa i sl).

„Podršku inkluzivnom obrazovanju Banka je pružila i donacijom Priručnika za rad s djecom s autizmom svim osnovnim školama, na početku školske godine,  u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica, čije je Priručnik  izdanje. U Priručniku su dati odgovori na najčešća pitanja i dileme roditelja, nastavnika u školama i profesionalaca u procesu obrazovanja, koji imaju direktan ili indirektan kontakt sa djecom sa autizmom. Priručnik sadrži i sličice putem kojih djeca koja nijesu razvila verbalnu komunikaciju imaju mogućnost da komuniciraju“, navode iz Societe Generale banka Montenegro.

Kako kažu, svoj doprinos obrazovnom sistemu, dali su samoinicijativno i zaposleni Banke. Oni su pokrenuli akciju „Pokloni knjigu“, kojom su prikupili oko 360 knjiga. Knjige su poklonili  Osnovnoj školi „Vukašin Radunović“ u Beranama.

„Societe Generale banka Montenegro, u skladu sa duštveno odgovornim poslovanjem, već godinama učestvuje u akcijama građanske solidarnosti kojima se podstiče duh zajedništva među zaposlenima i pružanje ruke pomoći ranjivim grupama društva. Vrijeme građanske solidarnosti je tradicionalno ispunjeno humanitarnim i volonterskim aktivnostima zaposlenih u Grupi. Ove godine, solidarne aktivnosti su fokusirane na obrazovanje i inkluziju“, zaključaj je saopštenja.

Portal Analitika