Politika

MULIĆ: Pitanje reintegracije povratnika iz Njemačke od izuzetnog značaja

Crnogorska demokratska unija ponavlja poziv organima lokalne uprave u opštinama u kojima je zabilježeno iseljavanje, kao i nadležnim resorima u Vladi, da posebnu pažnju obrate na vraćanje učenika u redovni vaspitno-obrazovni proces, saopštio je Rafet Mulić, potpredsjednik Cdu.
MULIĆ: Pitanje reintegracije povratnika iz Njemačke od izuzetnog značaja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Smatramo da je neophodno stvoriti uslove da se djeca iz porodica koje se vraćaju u Crnu Goru bez odlaganja i posebnih uslova odmah vrate u školske klupe. Pitanje polaganja predmeta i ispita treba regulisati posebnim odlukama Ministarstva obrazovanja.

Situacija u kojoj bi učenici propuštali školsku godinu, pa naknadno plaćali značajne sume (preko 300 eura) za polaganje ispita, nosi sa sobom opasnost potpunog isključenja iz obrazovnog procesa. Takođe, jasno je da mnoge porodice neće biti u mogućnosti da plate polaganje za svoju djecu. Svi nadležni moraju da shvate da je ovo vanredna situacija koja zahtijeva vanredne mjere i posebnu angažovanost svih instanci vlasti - smatra Mulić.

Cdu ističe da je potrebno pristupiti izradi dugoročnog plana reintegracije naših iseljenika koji se sada vraćaju. Taj plan u gotovo svim segmentima treba da odgovori potrebi da se crnogorski sjever kao region podrži u programima koji otvaraju ekonomske perspektive za naše građane, posebno u poljoprivredi, drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i energetici.

Uravnotežen regionalni razvoj je temelj održivog razvoja Crne Gore - kaže se na kraju saopštenja Mulića.

Portal Analitika