Finansije

Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svijetu

U Maroku, u gradu Varzazat, u toku je završetak prve faze izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu Nur 1, koja će košttati oko devet miljardi dolara.
Maroko gradi najveću solarnu elektranu na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Svjetska banka će, pored Kraljevine Maroko, djelimično finansirati ovaj grandiozni projekat, koji je pokrenut zbog velike zavisnosti te zemlje od fosilnih goriva koja se gotovo u cjelosti uvoze iz drugih država.

"Mi ne proizvodimo naftu, mi uvozimo 94 odsto energenata kao što su fosilna goriva, i to predstavlja ogroman teret za naš budžet. Zato smo veoma ponosni na ovaj projekat", izjavio je ministar za životnu okolinu Maroka Hakima el Hajit, za britanski list Gardian.

Prva faza elektrane u Varzazatu, Nur 1, imaće 500.000 solarnih ploča, koje će pratiti sunce tokom dana.

Paneli, od kojih je svaki visine 12 metara, upijaju svjetlost i zagrijavaju čelični cjevovod u kom se nalazi rastvor termalnog ulja, koje može da se zagrije do 393 stepena Celzijusa, i vode, čime se stvara para i pokreću turbine za proizvodnju struje.

Projekat solarne elektrane Varzazat (The Ouarzazat Solar Power Station Project) započet je u maju 2013. godine.

Planirano je da se njegova realizacija odvija kroz tri faze, pri čemu će prva, Nur 1, biti okončana ovog mjeseca, dok se puštanje u rad Nur 2 i 3 očekuje 2017. godine.

Ovaj projekt jedan je od najvažnijih u okviru nastojanja Maroka da postane svjetska solarna super sila.

Cijeli kompleks, kada bude završen, biće veći od glavnog grada Rabata, prenosi  Prvi program francuske televizije TF1.

Kada budu završene 2020. godine, četiri povezane mega solarne elektrane Varzazat isporučivaće 580 MW struje, što je dovoljno za snabdijevanje milion domaćinstava.

Varzazat će postati energetski centar budućnosti, koji će obezbijeđivati Maroku 42 odsto energije koju ta monarhija godišnje potroši.

Poređenja radi, najjača elektrana na svijetu je hidroelektrana "Tri klanca" u Kini, koja ima kapacitet do 22.500 MW.

Grad Varzazat ima 56.000 stanovnika, poznat je kao "pustinjska kapija", ali i kao marokanski Holivud, jer su njemu snimani holivudski hitovi kao što su Lorens od Arabije, Mumije ili Gladijator.

(energetika.ba)

Portal Analitika