Region

Vulin: Ne može se znati ko je među izbjeglicama terorista

Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da od ukupno 490.000 izbjeglica koji su prošli kroz Srbiju, nikako nije moglo da se provjeri da li je neko od njih terorista, s obzirom da mnogi od njih nemaju nikakva dokumenta i ne nalaze se na Interpolovim potjernicama.
Vulin: Ne može se znati ko je među izbjeglicama terorista
Portal AnalitikaIzvor

"Ni za koga od njih ne može se sa sigurnošću znati ko su i odakle dolaze i da li su oni ti za koje se izdaju, da li su im dokumenta odgovarajuća", rekao je Vulin novinarima.

Prema njegovim riječima, oni najčešće i nemaju nikakva dokumenta jer, kako je dodao, nema više država iz kojih dolaze.

Vulin je rekao da se migranti za koje se pretpostavlja da su učestvovali u napadu u Parizu, a koji su prošli kroz Grčku i Srbiju, ne nalaze ni u jednoj bazi podataka, tako da Srbija nikako nije mogla znati da li oni predstavljaju opasnost.

Vulin je, takođe, rekao da je Srbija njih ipak evidentirala, kao što evidentira sve izbjeglice koje prolaze kroz našu zemlju i da je tako Ministarstvo za rad pokazalo da je i u tolikoj masi uspjelo da ih sve registruje i pokazalo da zna da radi svoj posao.

Kako kaže, svi koji prolaze kroz Srbiju se registruju, fotografišu i uzimaju im se odgovarajući podaci, a to je jedino što mi možemo da uradimo u ovakvoj situaciji.

Vulin je ponovio da će biti pojačane mjere bezbednosti na granici i da će kontrole biti duže i da će ih obavljati više ljudi, kao i da je država sve uradila da izbjegne potencijalno ugrožavanje bezbjednosti u migrantskoj krizi.

Srpska narodna partija (SNP) zatražila je danas od ministra Aleksandra Vulina, šefa Radne grupe za rješavanje pitanja migracija da, posle saznanja da je kroz Srbiju prošao jedan od terorista koji je izvršio napad u Parizu, saopšti koje će mjere država preduzeti da zaštiti bezbednost naših građana.

"Saznanje da je jedan od pariskih krvnika prošao kroz Srbiju na putu ka Francuskoj, potvrđuje ranija saznanja brojnih obaviještajnih službi da se na 'balkanskoj ruti' nalazi veliki broj terorista koji putuju sakriveni među migrantima. SNP taj podatak vidi kao ogromnu prijetnju za nacionalnu bezbjednost i bezbjednost svih građana naše zemlje", piše u saopštenju.

Portal Analitika