Politika

URA: Žene preduzetnice osloboditi poreza na minimum godinu

Žensko preduzetništvo, koje može da bude značajan privredni potencijal, mora biti dodatno stimulisano, kako bi se Crna Gora približila evropskim procentima i standardima, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).
URA: Žene preduzetnice osloboditi poreza na minimum godinu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik koordinatora za preduzetništvo, Rade Jančić, rekao je da aktivnosti treba usmjeriti na ohrabrivanje žena preduzetnica kroz edukativne programe - od ideje do djela, obezbjeđivanje finansijskih sredstava za započinjanje biznisa, upoznavanje sa zakonskom regulativom i mentoring u kasnijim fazama preduzetničke aktivnosti.

"Osim kreditnih aranžmana koji se sada nude na tržištu, neophodno je podstaći žensko preduzetništvo oslobađanjem poreskih obaveza u trajanju od minimum godinu i omogućavanje sticanja znanja kroz kurseve i seminare", naveo je Jančić u saopštenju.

Potrebno je, kako je dodao, napraviti studiju prilagođenu crnogorskom tržištu, sa procentualnom zastupljenošću polja na kojima su žene preduzetnice u prethodnom periodu bile najuspješnije i ukazati na polja na kojima bi to mogle biti.

"Činjenica da su u ukupnom crnogorskom preduzetništvu žene preduzetnice zastupljene sa 9,6 odsto je krajnje neodgovorno, kako sa strane rodne ravnopravnosti, tako i sa strane potencijalnih benefita koje sama privreda može da ima od uključivanja ove kategorije građanstva u ekonomsku aktivnost", smatra Jančić.

Prema njegovim riječima, u razvijenim demokratijama i privredama žensko preduzetnišvo se cijeni kao značajan ljudski i privredni potencijal i ima nemali značaj u unaprijeđenju privrednih aktivnosti i kreiranju povećanja bruto nacionalnog dohotka.

"Prosječna zastupljenost žena preduzetnica u zapadnoj Evropi, kojoj i naša privreda teži, je na nivou visem od 30 odsto. Od zemalja članica imamo da je to u Bugarskoj na nivou od 38 odsto, Njemačkoj 31 odsto, Mađarskoj 30 odsto, Italiji 24 odsto, dok je u Crnoj Gori svega 9,6 odsto", zaključio je Jančić.

Portal Analitika