Politika

LEKIĆ: Demos otvoren za saradnju

Demos je otvoren za saradnju sa svim opozicionim snagama čiji je cilj pravno, politički i ekonomski reformisana Crna Gora, poručio je lider te partije Miodrag Lekić.
LEKIĆ: Demos otvoren za saradnju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, na prvoj radnoj Skupštini Demosa kazao da je ta partija u dubokoj ekonomsko-dužničkoj, političko-institucionalnoj i duhovno-moralnoj krizi započela svoju misjiu u interesu naroda.

"Naša ruka ostaje otvorena za ravnopravnu saradnju sa svim drugim opozicionim snagama koje se bore za pravednu, politički i ekonomski reformisanu modernu, socijalnu, kulturnu državu, za Crnu Goru", poručio je Lekić.

On je rekao da su pohvale koje Crna Gora dobila za napredovanje suprotne onome što se dešava u državi, kao i da vlast ima autokolonijalu svijest.

"Apsolutnom odanošću ona se nada da će strani partneri zatvoriti oči pred kriminalom i korupcijom u državi", naveo je Lekić.

On je kazao da su slobodni i fer izbori “neočekivana trauma” za Crnu Goru, umjesto da je društvo tu lekciju prvo savladala.

Prema njegovim riječima, Crna Gora u vojne saveze ne može ući bez odluke donošene na referendumu.

Lekić je ukazao da je potreba demokratskog društva da se vlast smjenjuje.

"Ako Demos bude dio vlasti jednako ćemo se zalagati za princip smjenjiviosti vlasti".

On je naveo da u Crnoj Gori postoji veliki raskorak između proklamovanog i stvarnog, navodeći da postoje veliki rascjepi.

"Imamo tri velika rascjepa, ekonomsko-socijani, regionalni koji se rješava iseljavanjem građana, i kulturno vrijednosni", ocijenio je Lekić.

On je osudio teroristički akt u Parizu i izrazio saosjećanje sa tamošnjim narodom.

Profesor na Univerzitetu Crne Gore, Milan Popović kazao je da je nesporno da je sadašnja vlast izgubila kredibilitet i da ne može da obezbijedi slobodne izbore.

"Zbog toga je prva nesporna stvar formiranje prelazne, tehničke, eksperstke vlade. Formiranje privremene vlade čiji će glavni manadat biti organizovanje slobodnih izbora", poručio je on.

Popović, koji je i član Savjeta Demosa, naveo je da je druga nesporna stvar da u Crnoj Gori ne postoji nijedan pojedinačni opozicini subjekt koji može sam da izvrši demokratski pritisak, navodeći da je zato zajednička opozciona platforma i akcija drugi uslov bez kojeg se ne može.

Prema njegovim riječima, od svih opozicionih subjekata u Crnoj Gori Demos, sa još dva subjekta, najbolje ispunjava ove urgentne potrebe pred kojim se nalazi Crne Gora.

"Bez cjelokupne sinergije onih elementa društva koji nijesu zarobljeni korupcijom i kriminalom nema ozdravljenja Crne Gore", zaključio je Popović.

Izvor: MINA; foto: Pobjeda

Portal Analitika