Zanimljivosti

Ubrzajte metabolizam poslije tridesete

Kad uđete u četvrtu deceniju, metabolizam se usporava, što znači da je potrebno više aktivnosti kako biste sagorjeli suvišne kalorije. Dobra vijest je da možete da ga ubrzate prateći savjete fitnes instruktora, pišu "Večernje novosti".
Ubrzajte metabolizam poslije tridesete
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povećajte mišićnu masu - Princip je jednostavan, što više mišića imate, metabolizam je brži. Ali, u praksi je to znatno teže jer, u zavisnosti od građe, moraćete da dodate dva do četiri kilograma mišića kako biste sagorjeli dodatnih 100 kalorija dnevno. Da biste to uradili, morate da budete istrajni i posvećeni.

Spavajte - Ovo je već znatno lakše. Sve što vam treba je osam sati sna, a brojne studije su potvrdile da se kilogrami "lijepe" za noćobdije.

Intenzivno trenirajte - Pojačajte redovnu fizičku aktivnost, produžite trčanje za nekoliko minuta, vožnju bicikla za nekoliko kilometara, duže preskačite konopac i to malo će vam pomoći da sagorite 100 do 200 kalorija.

Jedite češće - Manje obilni, a češći obroci su siguran put do brzog metabolizma. Ali, nije svejedno šta jedete. Povećajte unos namirnica bogatih celulozom, poput brokolija, graška, pasulja, sočiva. Redovno jedite ribu, a proteini u njoj će pomoći da ostvarite prvi zadatak - povećate mišićnu masu. Osim toga, omega 3 masne kisjeline kojima obiluju morske vrste poput tune, haringe i sardine dokazano ubrzavaju metabolizam.

Izvor: Večernje novosti; foto: b92.net

Portal Analitika